Kõrgõzstani erakond tahab pedofiilidele surmanuhtlust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgõzstani naised rahvariietuses.
Kõrgõzstani naised rahvariietuses. Foto: AFP/SCANPIX

Kõrgõzstani valitsuskoalitsiooni kuuluva erakonna Onuguu-Progress parlamendifraktsioon andis täna arutamiseks sisse põhiseaduse muudatuse, mis võimaldaks karistada pedofiile surmanuhtlusega.

Parlamendi veebilehel avaldatud eelnõuga tahavad saadikud muuta põhiseaduse 21. artiklit, mis keelab surmanuhtluse, lisades klausli «välja arvatud alaealiste sugulise puutumatuse rikkumise eest».

«Pidades silmas tõsiasja, et pedofiiliaga seotud rängad kuriteod kipuvad riigis sagenema ja pedofiilide kõlvatud teod hävitavad laste ja nende perede saatusi, tehakse selle eelnõuga ettepanek kehtestada neile karistuseks erimäär - surmanuhtlus,» märgitakse seletuskirjas. 

Eelnõu autorid on kindlad, et seadusest saab hoiatus neile, kes kavandavad kuritegusid alaealiste sugulise puutumatuse vastu, ning surmanuhtluse kasutamine sellelaadsete kuritegude eest karistamiseks kahandab märgatavalt julmi ja vägivaldseid tegusid laste suhtes.

Kõrgõzstan loobus surmanuhtlusest 1998. aastal, 2006. aastal kinnistati see põhiseaduses.

Onuguu-Progressi saadikud on käesoleva aasta jooksul mitu korda tõstatanud küsimuse pedofiilide karistuste karmistamisest, osutades tõsiasjale, et nende kuritegude hulk suureneb iga aastaga, sh sotsiaalsetel põhjustel.

Põhiseaduse muutmise rahvahääletus võib Kõrgõzstanis aset leida novembri lõpus. Juuli lõpus algatasid viis erakonda hulga põhiseadusemuudatusi, kuid pedofiilide karistamist surmanuhtlusega nende seas ei ole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles