Prantsusmaa burkiinikeeld laieneb (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bikiinid versus burkini
Bikiinid versus burkini Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal keelas Prantsusmaa lõunaosas asuva Cannes`i linnapea David Lisnard randades mosleminaiste ujumiskostüümi burkini kandmise, nüüdseks on see keeld laienenud vähemalt kolme paika, kus on ujumisrandu.

Prantsusmaa lõunaosas asuva Leucate võimud allkirjastasid määruse, mille kohaselt alates septembrist ei tohi piirkonna avalikes randades burkinisid kanda, edastab Yle.

Samasugused määrused anti välja Prantsusmaa põhjaosas Oye-Plages ja La Touquet´s.

Varem keelasid randades burkinide kandmise Korsika saarel asuv Sisco ja Lõuna-Prantsusmaal Villeneuve-Loubet.

Võimud on burkinide kandmiskeeldu põhjendanud, et mosleminaiste ujumisrõivad on Prantsusmaal kehtiva hea tava ja sekularismi vastandid ning oma rolli mängib ka hügieenipõhjus.

«Täisrõivastuses ujumist ei saa hügieenilistel põhjustel heaks kiita,» teatas Villeneuve-Loubeti linnapea Lionnel Luca.

Prantsusmaa peaminister Manuel Valls teatas, et toetab mosleminaiste burkinikeeldu, kuna selline ujumisrõivas ei vasta Prantsuse väärtustele ja kultuurinormidele.

Vallsi sõnul aitab linnapeade burkinikeeld tagada üldis heaolu olukorras, kus õhkkond on erinevate etniliste gruppide vahel pingestunud.

Peamnistri arvates ei peaks avalikes kohtades, kaasa arvatud rannad, oma riietusega viitama usule. Ta on samas seisukohal, et burkini keelamisega riigi kõikides ujumisrandades ei saa probleemi lõplikult lahendada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles