Austraalia sulgeb skandaalse pagulaskeskuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuse saare põgenikud Paapua Uus-Guineas.
Manuse saare põgenikud Paapua Uus-Guineas. Foto: STRINGER/REUTERS

Austraalia immigratsiooniminister teatas täna Manuse põgenikekeskuse sulgemisest, kuid ütles, et laagri 854 elanikule asüüli ei pakuta. Laager on Austraalia rahastatud, kuid asub Paapua Uus-Guinea saarel.

«Nii Paapua Uus-Guinea kui Austraalia on saavutanud kokkuleppe, et keskus suletakse,» ütles Paapua Uus-Guinea peaminister Peter O'Neill. Ta ei täpsustanud millal see täpsemalt toimub, kirjutab The Guardian.

«Erinevaid võimalusi arutatakse ja edendatakse. Otsus peab arvestama Paapua Uus-Guinea elanikega kui ka asüüli palujate ja põgenike heaoluga,» lisas ta.

Austraalias opositsioonis oleva töölispartei immigratsiooni eestkõneleja Shayne Neumann avaldas kahetsust, et austraallased saavad otsusest teada läbi Paapua Uus-Guinea peaministri, mitte Austraalia ministri.

«Austraalia avalikkusel on õigus teada, mis toimub kohaga, kuhu maksumaksjate 1,2 miljardit Austraalia dollarit läheb,» ütles Neumann.

Eelmisel nädalal avaldati Nauru failid, millest selgus, et laagri elanike kallal on tarvitatud füüsilist ja seksuaalset vägivalda, alandavat käitumist ning nad elasid ebainimlikes tingimustes.

2014. aastal toimus laagris mäss, mistõttu tungis sinna Paapua Uus-Guinea politsei, kes haavas rohkem kui 60 põgenikku. Ühte põgenikku lasti, ühel lõigati kõri läbi ning 23 aastane Reza Barati tapeti julmal moel laagri valvurite poolt.

Käesoleval aastal mõisteti kaks kohaliku meest tema mõrva eest vangi.

Katsed pagulasi Paapua Uus-Guineasse asustada on läbi kukkunud, sest keskusest välja kolinud mehi on röövitud, rünnatud ja samuti kodutuks jäätud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles