Moldova läänele: aidake enne valimisi Vene kihutustööd ohjeldada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pavel Filip.
Pavel Filip. Foto: Reuters/ScanPix

Moldova peaminister Pavel Filip ütles kolmapäeval, et Chișinău vajab Vene propagandale vastuseismiseks USA toetust.

«Venemaa teeb ohtlikku kihutustööd ja viib ellu suuri pingutusi, et suruda Moldova meediasse Euroopa-vaenulikke sõnumeid, häbistada Euroopa-meelset valitsust ja tagada lähenevatel valimistel edu oma poliitilistele liitlastele,»  kirjutas Filip USA väljaandes The Hill ilmunud artiklis.

Ta pöördus abipalvega lääne partnerite poole, «et seista vastu Vene kihutustööle, mis on suunatud Moldova olukorra õõnestamisele ja presidendivalimiste mõjutamiseks Moskva kasuks.»

«10 nädala pärast valivad moldovlased omale uue presidendi, kes pooldab kas valitsuse läänemeelset suunda, mis toob kaasa Euroopa Liiduga lõimumise –või lähenemise Venemaaga. Nagu ka eelnevatel valimistel lähevad vastastikku kokku euroopa- ja venemeelsed erakonnad,» märkis Filip.

«Euro-Atlandi kogukond on Moldova sihtjaam ja selle lõppvalik, võimul olev valitsus järgib aga täielikult suunda EL-iga lähenemisele. Moskvat see eriti ei innusta, ja seepärast vajame Washingtoni ja teiste lääne kantseleide toetust, et tugevdada meie üleminekut kommunismi aastakümnetelt vabasse demokraatiasse,» rõhutas Moldova peaminister.

Ta kirjeldas valitsuse tegevust olukorra kindlustamiseks, usalduse taastamiseks, võitluseks korruptsiooni ja organiseeritud kuritegevusega.

«Moldova püüab saada stabiilseks, õitsvaks, rahumeelseks, vaba demokraatiaga riigiks. USA ja teiste lääne partnerite toel annavad meie otsustavad sammud lootusrikkaid tulemusi. Jõudsime kokkuleppele Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF), kes nõustus laenama meile järgmiseks kolmeks aastaks 179 miljonit dollarit,» märkis Filip.

Moldova presidendivalimised peetakse 30. oktoobril ning esmakordselt alates 1996. aastast valib riigipea rahvas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles