Eestisse saabusid Ameerika riigimehed (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõuna ajal jõudsid Tallinnasse visiidile viis kõrget Ameerika Ühendriikide riigimeest – kolm senaatorit ja kaks esindajatekoja liiget.

Eestisse tulid demokraatidest senaatorid Christopher A. Coons, Gary Peters ja Bill Nelson; samuti vabariiklastest esindajatekoja saadikud Pat Meehan ja Charlie Dent. Viimaste kohta on teada, et nad suhtuvad skeptiliselt oma erakonna presidendikandidaati, miljardär Donald Trumpi. 

Väliskomisjoni esimees Sven Mikser tänas kohtumisel USAd toetuse eest Eesti taasiseseisvusperioodi jooksul ja USA vägede kohaloleku eest NATO idatiival. «Eesti on väga tänulik, et USA aitab tagada meie piirkonna julgeolekut,» ütles Mikser. Tema sõnul on õigustatud iga NATO idatiiva kindlustamiseks panustatud sent.

Mikser kinnitas kohtumisel, et Riigikogus valitseb julgeoleku küsimustes ja kaitsekulutuste planeerimisel üksmeel. «Võtame väga tõsiselt oma lubadust hoida kaitsekulutused vähemalt kahe protsenti tasemel SKPst,» ütles Mikser.

«Väikeriikidel ei ole mõnigi kord palju rohkem panna lauale kui oma sõnapidamine,» ütles riigikaitsekomisjoni liige Johannes Kert. «NATOsse astudes andsime lubaduse hoida kaitsekulutused vähemalt kahe kahe protsendi tasemel ja me peame oma sõna. Näeme seda panusena NATO poliitilisse ühtsusesse.»

Ka opositsioonierakondade esindajad Kadri Simson ja Andres Herkel rõhutasid konsensuslikkust kaitsekulutuste planeerimisel.

Kohtumisel olid kõne alla veel Venemaa propagandasõda, Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonide mõju majandusele ning nii USA kui Eesti eelseisvad presidendivalimised. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles