Trumpi kampaaniajuht aitas Janukovõtši parteil raha kantida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Manafort.
Paul Manafort. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi kampaaniajuht aitas 2012. aastal Ukraina Kremli-meelsel valitsusparteil kanda salaja 2,2 miljonit dollarit (1,95 miljonit eurot) kahele Washingtoni lobifirmale, rääkisid asjaga otseselt kursis olevad inimesed agentuurile AP. 

Juhtum tuli päevalgele olukorras, kus Trumpi niigi süüdistatakse üleliia sõbralikes suhetes Vene presidendi Vladimir Putiniga ning see heidab valgust ka tema kampaaniajuhi Paul Manaforti äritegevusele.

USA seaduste järgi peavad lobistid välisriigi liidri või tema erakonna esindamist avalikult deklareerima, oma tegevusest tuleb justiitsministeeriumile detailselt aru anda. Selle nõude rikkujat võib oodata kuni viie aasta pikkune vanglakaristus ja 250 000 dollari (222 000 euro) suurune rahatrahv.

Trump tegi kolmapäeval oma kampaaniameeskonnas muudatusi ja tõi sellesse kaks ammust vabariiklaste strateegi, kuid Manafort säilitas kampaaniajuhi tiitli.

Manafort ja tema äripartner, nüüdki Trumpi kampaaniameeskonnas tegutsev strateeg Rick Gates töötasid 2012. aastal Ukraina toonase presidendi Viktor Janukovõtši heaks.

Gatesi tööga otseselt kursis olevate allikate sõnul aitas Gates sel perioodil juhtida ka lobitööd, mida sooritas Janukovõtši-meelne mittetulundusühing Euroopa Keskus Kaasaegse Ukraina Eest ning mille palgal olid Washingtoni lobifirmad Podesta Group Inc ja Mercury LLC.

Keskuse juhatuses olid algselt Janukovõtši erakonna parlamendiliikmed. Seejärel maksis mittetulundusühing lobifirmadele 2,2 miljonit dollarit, et need asuksid töötama Janukovõtši valitsuse seisukohtade edendamiseks Ühendriikides.

USA lobitöö andmebaasist selgub, et keskus maksis Podesta Groupile 2012. aasta juunist 2014. aasta aprillini 1,13 miljonit dollarit (1 miljon eurot) lobitööks USA kongressis, Valge Maja riiklikus julgeolekunõukogus, välisministeeriumis ja teistes föderaaltasandi ametkondades.

Mercuryle maksti ligikaudu samal perioodil 1,07 miljonit dollarit (950 000 eurot) lobitööks kongressis. Muu hulgas oli Mercury vastu kongressis koostatud seaduseelnõule, millega survestati Ukraina valitsust vabastama vangist Janukovõtši poliitrivaale.

Ettevõttete töö kestis ka pisut pärast seda, kui Janukovõtš põgenes Ukrainast 2014. aasta veebruaris valitsusvastaste meeleavalduste tõttu.

Gates ütles uudisteagentuurile Associated Press, et tema ja Manafort viisid mittetulundusühingu ja kaks lobifirmat kokku ning aeg-ajalt andsid firmadele nõu Ukraina poliitikas osas. Gatesi sõnul oli nende tegevus seadusega kooskõlas ning nad ei üritanud mööda hiilida USA Välisagentide Registreerimise Aktist.

Podesta Groupi ja Mercury juhid ütlesid APle, et nende hinnangul polnud neil mitte mingit kohustust teavitada justiitsministeeriumi oma tegevustest. Manafort AP kirjalikele küsimustele otse ei vastanud, kuid Gatesi sõnul rääkis ta Manafortiga enne oma vastuste saatmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles