Soini: Soome-Vene julgeolekuarutelu praegu silmapiiril pole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini.
Timo Soini. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Soome ja Venemaa kahepoolset julgeolekuarutelu praegu silmapiiril pole, lausus Soome välisminister Timo Soini kolmapäeval.

Venemaa teatas augusti algul, et kutsub NATO liikmesriigid ning Soome ja Rootsi arutelule, milles käsitletakse Euroopa sõjalist ja poliitilist olukorda ning lennuturvalisuse parandamist Läänemere kohal.

Soome välisministri hinnangul tuleb selleteemalisi arutelusid pidada laiendatud koosseisus teiste riikidega.

«Taolised kahepoolsed asjad (lähenemised) pole rahvusvahelistes süsteemides parimad võimalikud lahendused, vaid neid (küsimusi) käsitletakse üheskoos,» lausus Rootsit külastav Soini.

Soini arvates on loomulik, et Euroopa Liidus arutatakse ühiselt neid küsimusi, mis käsitlevad ühist julgeoleku- ja välispoliitikat.

Soome pole praeguseks Venemaalt kirjalikku kutset julgeolekukõnelustele saanud, lausus Soini. «Soome pole sellist kutset kirjalikul kujul saanud, kuid see mõte on meieni jõudnud selgelt.»

Ministrilt küsiti, kas kutse esitati suuliselt. «Oleme selle asjaga kursis, kuid sellist kirja pole meieni jõudnud,» lausus ta.

Rootsi välisministri Margot Wallströmi sõnul saatis Venemaa kõnelustel osalemiseks kirjaliku kutse Rootsi kaitseministeeriumi riigisekretärile Jan Salestrandile.

Enne, kui Soome võtab Venemaa kutse asjus seisukoha, tuleb pidada arutelusid teiste riikidega, lausus Soini.

«Tuleb arutada nende riikidega, kes on kutse saanud ning seejärel vaadata, kui Soome selle kutse saab, kuidas sellesse suhtutakse,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles