Taani poliitikut süüdistatakse migrantide majutamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikupoiss Taani rongijaamas.
Põgenikupoiss Taani rongijaamas. Foto: Reuters/ScanPix

Århusi linnavalitsuse liige ja parlamendikandidaat pidi ilmuma üleeile kohtu ette, et võtta vastu süüdistus Taani migratsiooniseaduste rikkumises kahe Aafrika põgeniku majutamise eest, vahendab The Local.

Linnavalitsuse liige Maria Sloth vasakpoolsest Puna-Rohelisest liidust ja tema toakaaslane Anne Hegelund avasid oma kodu kahele põgenikule eelmise aasta septembris Taani migratsioonilaine ajal.

Kaks naist pakkusid aafriklastele ööbimiskohta ja ostsid neile järgmisel päeval praamipiletid Norrasse.

Peale seda, kui Sloth oli oma lugu kohalikus ajalehes Århus Stiftstidende jaganud, esitas Konservatiivide ridadesse kuuluv linnavalitsuse liige Marc Perera Christensen naise vastu süüdistuse immigratsiooniseaduse rikkumises, aidates ebaseaduslikult riiki sisenejaid.

«Jutt on ebaseaduslikust transpordi ja majutuse pakkumisest ning selle tõttu on meil alus esitada süüdistus,» sõnas kohtuasja menetlev prokurör Jacob Balsgaard Nielsen. Prokurör lisas, et kui kohus leiab, et intsident leidis aset erandlikus olukorras, on ta nõus leppima Slothile ka 5000 krooni suuruse trahvi määramisega.

Sloth kohtus sõna ei võtnud, kuid nii tema kui Hegelund on eelnevalt enda tegevust õigustanud inimõigustele viidates.

«Meil oli majas ruumi ja me ei arutanud, kas tegu oli seaduslik või mitte. Me lihtsalt lähtusime oma südametunnistusest,» selgitasid nad Århus Stiftstidendele. Sel nädalal teatasid nad lisaks, et ei kahetse oma tegu.

«Ma arvan, et inimeste aitamise eest kohtusse andmine on imelik. Ma ei ole kunagi kahelnud, et käitusin õigesti neile siin öömaja pakkudes,» sõnas Sloth.

Naiste advokaadid on öelnud, et süüdistustest tuleks loobuda, kuna kohtul ei ole mingeid tõendeid peale Slothi enda meedias avaldatud kommentaaride. Lisaks ei ole politsei suutnud tõestada, et aafriklased viibisid Taanis ebaseaduslikult.

Kohtus peaks otsuse langetama 26. augustil. Sel aastal määrati Taanis ühele aktivistile ja tema ajakirjanikust abikaasale 22 500 kroonise trahvi Süüria pere Rootsisse aitamise eest. Sarnaselt määrati Taani perele nelja afgaani migrandi transportimise eest 5000 krooni suurune trahv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles