Põhja-Korea ähvardas hävitada USA sõjaväebaasid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anderseni õhujõudude baas Guamil.
Anderseni õhujõudude baas Guamil. Foto: Sipa USA/ScanPix

Põhja-Koread häirib täiendavate USA strateegiliste pommitajate paigutamine Guami saare sõjaväebaasi. Sellega seoses ähvardas Pyongyang hävitada kõik Ühendriikide Vaikse ookeani piirkonna sõjaväebaasid.

«Ameeriklaste relvatäristamine on suunatud ainult ootamatu ennetava tuumalöögi andmiseks Põhja-Koreale, kuid ka Venemaa ja Hiina heidutamise salakavalale strateegiale ja oma sõjalise ülemvõimu säilitamisele Vaikse ookeani piirkonnas,» seisab Põhja-Korea välisministeeriumi ametliku esindaja avalduses.

Pyongyang ähvardas, et USA-st lähtuv tuumasõja oht kõrvaldatakse vägeva tuumaheidutuse alusel. «Ükski USA sõjaväebaas Vaikse ookeani piirkonnas, sh Guami saarel, ei pääse hävitamisest,» märgitakse teates.

Põhja-Korea välisministeerium meenutas, et USA saatis 6.-9. augustini mitu strateegilist pommitajat B-1B ja B-2B Anderseni õhujõudude baasi Guamil, kus juba asuvad strateegilised pommitajad B-52H.

«USA saadab Korea poolsaarele ja selle lähikonda pidevalt lennukikandjaid, tuumarelvadega allveelaevu ja muid strateegilisi relvi, hiljuti teatasid nad aga ametlikult raketikilbi THAAD paigutamisest Lõuna-Koreasse,» ütles Põhja-Korea esindaja.

«Sellises olukorras osutab strateegiliste pommitajate saatmine Guamile, et USA kava anda Põhja-Koreale ennetav tuumalöök on jõudnud ohtlikku ja praktilisse järku,» rõhutas ta.

USA ja Lõuna-Korea ühisõppused Ulji Freedom Guardian toimuvad alates 1976. aastast iga aasta augustis-septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles