Domodedovo terroriaktiga võivad olla seotud Daudovi jõugu liikmed

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Domodedovo terrorirünnaku ohvrite mälestuseks toodud lilled ja küünlad.
Domodedovo terrorirünnaku ohvrite mälestuseks toodud lilled ja küünlad. Foto: SCANPIX

Vene jõustruktuuride oletuste järgi võtsid Moskva Domodedovo lennujaama terrorirünnakust osa Dagestani relvastatud rühmituse liikmed, kellest mõned on võetud vahi alla.

Interfaxi andmetel on kõnealuse jõugu liidriks Ibragimhalil Daudov.

Jõustruktuuride allikas ei täpsustanud kinni võetud inimeste arvu. Küll aga kinnitas ta, et Daudovi bande liikmeid kahtlustatakse kahe naise ettevalmistamises, kelle ülesandeks terroriakti korraldamine uusaastaööl.

Oletuste järgi võtsid Daudovi alluvad ühendust Stavropolist pärit Vitali Razdobudkoga, keda peetakse ebaõnnestunud terroriaktide organisaatoriks.

Prokuratuuri uurimiskomitee oli varem väitund, et uusaastaööks kavandatud terroriaktidel ja Domodedovo plahvatusel pole omavahelist seost. Ametliku versiooni järgi valmistasid need plahvatused ette kaks erinevat grupeeringut, mis tegutsevad Põhja-Kaukaasia erinevates regioonides.

Uurijate oletusel organiseerisid uusaastaööks kavandatud plahvatusi Nogai džamaadi liikmed. Detsembris 2010 sõitis grupp džamaadi liikmeid Moskvasse ja seadis end sisse öörimajas Kuzminski pargis. 31. detsembri õhtul lõhke pomm, tappes ühe naise. Tema kaaslased lasid jalga.

Korrakaitsejõud pidasid Dagestanis kinni naisterroristi viis arvatavat kaaslast. Veel viis on tagaotsitavad.

Domodedovo terroriakt leidis aset 24. jaanuaril. Hukkus 35 inimest, surma sai ka enesetaputerrorist. Vene meedia andmetel sooritas plahvatuse 30-40-aastane kaukaaslase välimusega mees.

Peaminister Vladimir Putin rõhutas, et terrorist Tšetšeeniaga seotud pole.

Prokuratuur uurimiskomitee teatas 29. jaanuaril, et suitsiiditerrorist oli 20-aastane Kaukaasiast pärit mees.

Interfaxi allika väitel on Daudovi jõuk muutunud Dagestanis kõige mõjukamaks rühmituseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles