Süüria vanglates on surnud 18 000 inimest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmsidemed Süüria vanglas.
Silmsidemed Süüria vanglas. Foto: Reuters/ScanPix

Ligi 18 000 inimest on Süüria valitsuse hallatavates vanglates 2011. aasta ülestõusu algusest surnud, teatab Amnesty International.

Inimõigusorganisatsiooni värske raport, mis põhineb 65 piinamisohvri intervjuudel, kaardistab Süüria vanglates süstemaatiliselt aset leidvaid vägistamise ja peksmisjuhtumeid.

Endised kinnipeetavad kirjeldasid nn tervituspidusid, kus vange peksti metallkangide ja elektrijuhtmetega. Süüria valitsus on süüdistusi eitanud.

Raporti hinnangul on 2011. aastast alates üle Süüria vangistuses surnud 17 723 inimest, mida on ligi kümme inimest päevas. Raport kirjeldab ka uutele kinnipeetavatele korraldatavaid «turvakontrolle», mis sisaldab tihti meesvalvurite seksuaalseid rünnakuid kinnipeetud naiste suunas.

«Nad kohtlesid meid nagu loomi ja soovisid, et inimesed oleks nii vähe inimlikud, kui võimalik. Ma nägin verd, see voolas nagu jõgi. Ma ei oleks kunagi uskunud, et inimkond võib nii madalale langeda,» sõnas üks intervjueeritutest.

Teine kinnipeetu kirjeldas, kuidas seitse inimest suri ühel päeval, mil luureagentuuri kinnipidamisasutuse ventilatsioon töötamise lõpetas. «Nad asusid meid peksma, et näha, kes on elus ja kes mitte.»

Amnesty sõnul ei ole vangidel pea mingit ligipääsu meditsiiniteenustele ega isegi pesemisvõimalustele.

«Süüria valitsus on aastakümneid kasutanud sääraseid meetmeid oma vastaste purustamiseks,» selgitas Amnesty Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika osakonna juht Philip Luther.

«Praegu kasutatakse seda osana laialdasest ja süstemaatilisest rünnakust igaühe vastu, keda kahtlustatakse valitsusevastasuses,» lisas ta.

Amnesti on kutsunud USAd ja Venemaad üles raportite põhjal tegutsema, kuid rahukõnelused Süüria valitsusega, mille käigus piinamisjuhtumeid arutada plaanitakse, on peatunud opositsiooni esindajate loobumise tõttu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles