Lõuna-Sudaanis on sel aastal sõduriks värvatud 650 last

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNICEF jälgis mullu lapssõdurite desarmeerimist Lõuna-Sudaanis.
UNICEF jälgis mullu lapssõdurite desarmeerimist Lõuna-Sudaanis. Foto: CHARLES LOMODONG/AFP

Lõuna-Sudaanis on sel aastal sõduriks värvatud 650 last, vahendas neljapäeval YLE ÜRO lasteorganisatsiooni UNICEF informatsiooni.

Organisatsiooni andmetel on alates 2013. aastast umbes 16 000 last sunnitud relva kandma. Asulaid ründavad relvastatud jõugud sunnivad relva ähvardusel lapsi võitlema erinevate vaenupoolte heaks.

"Unelm, mida me jagasime selle noore riigi lastele, on muutunud õudusunenäoks," tõdes organisatsiooni asejuht Justin Forsyth.

Lõuna-Sudaani poliitilised pinged said alguse 2013. aasta detsembris, kaks aastat pärast Sudaanist iseseisvumist. President Salva Kiir süüdistas oma toonast asetäitjat Machari riigipöörde sepitsemises. Sellega vallandusid kättemaksurünnakud, mis kasvasid üle kodusõjaks.

Pooled allkirjastasid võimujagamisleppe 2015. aasta augustis, kuid see ei lõpetanud konflikti.

UNICEF jälgis tollal rohkem kui 1775 lapssõduri vabastamist, mis oli organisatsiooni läbi aegade kõige suurem taoline vabastusoperatsioon.

Juulis puhkesid pealinnas Jubas lahingud presidendile ustavate vägede ja Machari toetajate vahel. Machari pages pealinnast, kui tema võitlejad valitsusvägedele alla jäid, ning lubas naasta alles siis, kui rahuvalvajad on Juba enda kontrolli alla võtnud. 25. juulil määrati tema asemel asepresidendiks Taban Deng Gai. Deng soovitas sel kolmapäeval Macharil poliitikast eemale hoida, ehkki oli varem lubanud, et kui Machar Jubasse naaseb, astub tema kõrvale.

UNICEF väljendas sügavat muret ka üha kasvava seksuaalvägivallaga riigis.

"Uued raportid näitavad üha laiemini levivast seksuaalvägivallast naiste ja laste vastu. Vägistamine, seksuaalne ärakasutamine ja inimröövid peavad sõjapidamisvahenditena kaduma ning kurjategijad tuleb vastutusele võtta," ütles Forsyth.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles