Moskva hakkab pilvi peletama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmasadu Moskvas.
Vihmasadu Moskvas. Foto: ITAR-TASS / Scanpix.

Moskva linnavõimud lubavad tagada linna päevaks, mida sel aastal tähistatakse 10.-11. septembril, hea ilma.

Riigihangete portaali kohaselt on sel ajal pilvede laialiajamiseks eraldatud 87 miljonit rubla.

Kokku on Venemaa pealinna meteokaitseks selle aasta 1. ja 9. mail, 12. juunil ning linna päeval eraldatud ühtekokku 346 miljonit rubla.

2014. aastal kulus pilvede peletamiseks 9. mail, 12. juunil ja linna päeval ligi 182 miljonit rubla.

2015. aastal kulus meteokaitseks 9. mail, 24. mail (slaavi kirja ja kultuuri päev), 12. juunil ja linna päeval umbes 430 miljonit rubla.

Moskva meteokaitsetehnoloogiat on viimistletud aastaid. Erilennukid ajavad pilved laiali vedellämmastiku, kuivjäägraanulite ja eritsemendi abil.

Aasta eest 5. septembril tabas Moskvat linna päeva pidustuste ajal enneolematu paduvihm. Linna kohale jõudis võimas 350-400 km laiune madalrõhkkond. Mõne tunniga sadas alla 21,5 protsenti (14 mm) kuu sademenormist (65 mm).

Kehva ilma tõttu lükati pidustuste algus - hommikune Spasski torni festivalil osalevate orkestrite rongkäik Tveri tänaval - edasi. Erilennukite tegevuse tulemusel õnnestus peletada pilved laiali alles päeva teiseks pooleks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles