Kus on käinud Angela Merkel külas aastal 2016?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Järgmisel nädalal, 24. augustil Eestisse külla saabuval Saksamaa liidukantsleril Angela Merkelil on selja taga tegus aasta – välisvisiitidel on olnud peamiseks kõneaineks Euroopa pagulaskriis ning ka küsimus, mida teha Venemaaga.

Postimees toob välja seitse Merkeli tänavust välisvisiiti, mis annavad aimu Saksamaa praegusaja välispoliitikast. 

8. veebruar – Türgi, Ankara

Koostöö arutamine pagulaskriisi lahendamisel. Merkel pakub Türgile oma piiride kontrollimisel abi, samuti kutsub üles Venemaad lõpetama rünnakuid Süüria tsiviilelanikkonnale.

Angela Merkel Ankaras pressikonverentsil. Foto: Reuters/Scanpix
Angela Merkel Ankaras pressikonverentsil. Foto: Reuters/Scanpix Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS

7. märts –  Euroopa Nõukogu arutelu Türgi teemal Brüsselis

«Oleme ühe kvalitatiivse sammu võrra oma sihile lähemal,» kuulutas kantsler pärast kokkuleppeni jõudmist Türgiga. Ankara lõikab ära rändevoolu Kreekasse ning Türgile lubatakse vastutasuks rahalist abi ning viisavabadust Euroopa Liiduga.

Merkel Brüsselis ajakirjanike küsimsutele vastamas. Foto: AP/Scanpix
Merkel Brüsselis ajakirjanike küsimsutele vastamas. Foto: AP/Scanpix Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

17. märts – Euroopa Nõukogu pagulaskriisi teemal

Euroopa Liit ja Türgi jõuavad kokkuleppele, et alates 20. märtsist saadetakse tagasi kõik Türgist illegaalselt sisenenud isikud. «Euroopa saab hakkama,» lubab Merkel.

Angela Merkel koos Suurbritannia endise peaministri David Cameroniga. Foto: SIPA/Scanpix
Angela Merkel koos Suurbritannia endise peaministri David Cameroniga. Foto: SIPA/Scanpix Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

16. aprill – Prantsuse-Saksa ministrite nõukogu

Merkel meenutab oma kõnes Euroopa verist ajalugu ja rõhutab, et Euroopa Liidu välispiire peab paremini kaitsma. Nii turvakaalutlustel kui ka selleks, et võita endale rahva usaldus.

Angela Merkel ja prantsusmaa president François Hollande. Foto: AFP/Scanpix
Angela Merkel ja prantsusmaa president François Hollande. Foto: AFP/Scanpix Foto: FREDERICK FLORIN/AFP

26. mai – G7 tippkohtumine Jaapanis

Jutuks on pagulaskriis, sanktsioonid Venemaale ning naiste õigused. Merkel ütleb, et tähtis on pidada sügavaid diskussioone ka muudel teemadel kui põletavad päevapoliitilised küsimused. «Peame neid arutelusid siin ühises arusaamises, jagatud väärtuste ja demokraatlike põhimõtetega,» lausub ta.

Merkel Jaapanis shinto preestreid tervitamas. Foto: Reuters/Scanpix
Merkel Jaapanis shinto preestreid tervitamas. Foto: Reuters/Scanpix Foto: Toru Hanai/REUTERS

12. juuni – valitsustasemel läbirääkimised Hiinaga

Põhiküsimuseks on seaduse võim riigi ja selle tegevuse üle. Merkel kiitis heaks Hiina edukad projektid Aafrika riikide kaasamisel koostöösse, samuti tundis heameelt «konstruktiivse lähenemise» üle Hiina välispoliitikas.

Merkel ja Hiina peaminsiter Li Keqiang. Foto: AP/Scanpix
Merkel ja Hiina peaminsiter Li Keqiang. Foto: AP/Scanpix Foto: How Hwee Young/AP

7. juuli – NATO tippkohtumine Poolas

Arutelul on toetuse jätkumine Afganistanile, aga ka Balti riikidele ja eraldi Leedule. «Saksamaa panustab Leedusse nii-öelda raamriigina – koos Norra, Prantsuse-Saksa brigaadi ja Beneluxi riikidega. Teised maad võtavad vastutuse teistes Balti riikides ja Poolas,» rääkis Merkel. 

Ühispilt: Itaalia peaminister Matteo Renzi, Suurbritannia endine peaminister David Cameron, Ukraina president Petro Porošenko, USA president Barack Obama, Angela Merkel ja Prantsusmaa president François Hollande. Foto: Sputnik/Scanpix
Ühispilt: Itaalia peaminister Matteo Renzi, Suurbritannia endine peaminister David Cameron, Ukraina president Petro Porošenko, USA president Barack Obama, Angela Merkel ja Prantsusmaa president François Hollande. Foto: Sputnik/Scanpix Foto: Nikolay Lazarenko/Sputnik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles