Miks on Angela Merkeli visiit Eesti jaoks oluline? (2)

Hanna-Hulda Reinkort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaa Liitvabariigi liidukantsler Angela Merkel külastab 24.-25. augustil Eestit. Kavas on kohtumised president Toomas Hendrik Ilvese ja peaminister Taavi Rõivasega.

Kolmapäeval kohtub Merkel Rõivasega Stenbocki majas ning seejärel antakse ühine pressikonverents.

Neljapäeval kohtub Merkel president Toomas Hendrik Ilvesega. Saksamaa liidukantsler külastab lisaks e-Eesti esitluskeskust ja peab kõne «Eesti kui teerajaja digivaldkonnas - eeskuju Saksamaale ja Euroopale» sündmuskeskuses SpaceX.

Kasekamp: Saksamaa tähtsus Eesti jaoks erakordselt suur

«Eesti jaoks on olulise tähtsusega Saksamaa valimisvõitlus, kus Merkeli konservatiivsete kristlike demokraatide ja sotsiaaldemokraatide vahelised vastuolud Saksa-Vene suhete küsimuses näivad saavat 2017. aasta valimistel eraldi teemaks.» Jüri Luik

Politoloog Andres Kasekampi hinnangul on Saksa kantsleri roll Euroopas viimaste aastatega jõuliselt kasvanud ning Merkelist on saanud kõige olulisem Euroopa Liidu eestkõneleja ja läbirääkija Venemaa ja president Vladimir Putiniga. Politoloogi sõnul on arvestades Eesti ja Saksamaa lähedasi suhteid Euroopa Liidus kantsleri visiidiks viimane aeg, sest viimasest Merkeli Eesti-külastusest on möödunud kaheksa aastat (visiit toimus aastal 2008 - toim).

Oluline on rõhutada, et Saksamaa tähtsus Eesti jaoks on kasvanud koos Saksamaa tähtsusega Euroopa poliitikas, märkis politoloog Postimehele. «Majanduslikult on Saksamaa roll alati oluline olnud, kuid nüüd on sellele lisandunud ka julgeolekupoliitiline mõõde,» lausus Kasekamp viidates Saksamaa otsusele juulis toimunud NATO tippkohtumisel Varssavis hakata panustama Balti riikide julgeolekusse ning olla Leetu paigutatud pataljoni juhtriik.

«Kui Suurbritannia lahkubki Euroopa Liidust, siis Saksamaa tähtsus Euroopas ja meil kasvab veelgi,» lisas ta.

Luik: isiklikud konsultatsioonid suurriigi tippjuhtidega pole Eesti jaoks igapäevased

«Saksamaa on Euroopa Liidu alustala,  isiklikud konsultatsioonid suurriikide tippjuhtidega pole aga Eesti jaoks igapäevased, seega neil on suur väärtus,» ütles Postimehele rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse direktor Jüri Luik.

Luik märkis, et Angela Merkelit võib pidada Euroopa poliitika konkurentsituks juhtfiguuriks ja eriti praegu, mil Euroopat murendavad keerulised ja kohati seismilised sündmused nagu  Brexit, Venemaa agressioon Ukrainasse, pangakriis Itaalias, terrorism. «See seab liidrite ette ka suurema strateegilise küsimuse: kuhu Euroopa Liit õieti suundub, milliseks kujuneb tema tulevik?»

Merkeli saabumist Eestisse just nüüd võiks tõlgendada kui soovi olulisel ajal liitlastega konsulteerida, sõnas ta. «Esiteks on üsna lähedal Eesti eesistumine, kus eelkõige on poliitiliselt ülikeeruline  Brexiti teema. Lisaks on Ukraina küsimus, kus asi kipub taas kuumaks minema, Eestil ELi aruteludes oluline roll,» ütles Luik, tuues välja ka Eesti mõjukuse küberkaitse teemades, mille arenguid ka Saksamaa pingsalt jälgib.  

«Eesti jaoks on laiemalt tähtis Euroopa Liidu toimimine, organisatsiooni ühtsuse ja jõu tagavad aga Euroopa suurriigid, kellest Saksamaa on praegu kõige mõjukam,» kommenteeris Luik. Lisaks on Eesti jaoks olulise tähtsusega Saksa valimisvõitlus, kus Merkeli konservatiivsete kristlike demokraatide (CDU) ja sotsiaaldemokraatide vahelised vastuolud Saksa-Vene suhete küsimuses näivad saavat 2017. aasta valimistel eraldi  teemaks, märkis ta. 

Suursaadik: Saksamaa on Eestile kui Balti- ja Põhjamaad

Eesti suursaadik Berliinis Mart Laanemäe näeb seekordse Merkeli visiidi olulisust nii Euroopa Liidu kui NATO tasandil, võttes arvesse, et alliansi viimasel tippkohtumisel Varssavis vastu võetud otsuste elluviimisel on Saksamaal oluline roll.

«Peaminister Taavi Rõivas on juba mõne aja eest kutsunud Saksamaa kantslerit külla ja nüüd avanes Saksa poolel võimalus kutse vastu võtta,» selgitas ta, rõhutades samuti, et oluline on visiidi jäämine Eesti taasiseseisvumise ja Eesti-Saksa suhete taastamise 25. aastapäevadega samasse ajaraami.

«Saksamaa Eesti jaoks nagu Balti- ja Põhjamaad, sest suheldakse palju ja igal tasandil,» ütles suursaadik.

Nõunik: visiit näitab tugevat liitlassuhet

Eesti peaminister Taavi Rõivase julgeolekunõunik Kadri Peeters ütles Postimehele, et Saksamaa Liidukantsler Angela Merkeli soov Eestit külastada kinnitab ühemõtteliselt ja nähtavalt Eesti ja Saksamaa lähedast koostööd ning tugevat liitlassuhet.

Nõuniku sõnul tasub ära mainida, et lisaks Eesti ja Saksamaa vahelistele headele majandussuhetele on alates 2014. aasta kevadest panustanud Saksamaa regulaarselt NATO õhuturbesse Ämari lennubaasist, lisades, et hetkel viibib Eestis Saksa jäägrikompanii. «Tihe koostöö on meil ka terrorismivastase võitluse valdkonnas, näiteks osalesid just Saksamaa eriteenistused suurõppusel Tallinnas,» ütles Peeters.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles