ISIS põgeneb Manbijist tuhandeid inimesi kilbina kasutades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manbiji linna elanikud.
Manbiji linna elanikud. Foto: Reuters/ScanPix

Aerofotodelt ISISe põgenemisest Manbiji linnast on näha, kuidas terrorirühmitus kasutab tuhandeid tsiviilisikuid läbi kõrbe liikudes inimkilbina.

Süüria Demokraatlike jõudude (SDF) sõnul on pildid sadade autode pikkusest konvoist tehtud täna. Koalitsioonijõud ei saanud konvoid rünnata, kuna igas sõidukis oli ka tsiviilisikuid, keda džihadistid inimkilbina kasutavad.

Arvatavasti liigub kolonn põhja poole Türgi piiri suunas. SDF-i võttis peale kümme nädalat kestnud piiramist kontrolli Manbiji üle tagasi. Kui selgus, et linn vaenlase kätte langeb, asusid ligi 200 ISISe liiget koos perede, toetajate ja tsiviilisikutest pantvangidega põgenema.

Pantvangid paigutati igasse konvoi autosse. SDF ja koalitsioonijõud jälgivad kolonni, kuid ei saa tuld avada. «Me pidime neid kohtlema kui neutraalseid isikuid. Me ei tulistanud, ainult jälgisime,» sõnas Ühendriikide kolonel Chris Garver.

Piiramise käigus pakkus SDF tsiviilelanikele võimalust Manbijist ohutult väljuda, kuid paljud keeldusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles