Kurdid plaanivad Viinis suurt meeleavaldust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdide meeleavaldus.
Kurdide meeleavaldus. Foto: AP/Scanpix

Laupäevaks on Viinis plaanitud seni suurim kurdide meeleavaldus, mis toimub nädal peale seda, kui linnas toimusid kurdidest ja türklastest protestijate vahelised kokkupõrked.

Austria pealinna kurdide populatsiooni esindajad kogunevad igal laupäeval kesklinna, et suunata tähelepanu kurdide tagakiusamisele Türgis. Linna türklaste populatsioon on samal ajal aga asunud tegema vastuproteste samas piirkonnas, Stephansplatzi väljakul.

Viimaste nädalate jooksul on kaks leeri mitmel korral konflikti sattunud või varitsenud üksteist teel protestidele ja koju.

Türgi lippudesse mähitud Austria türklased on lähenenud kurdi grupile, karjudes Allahu Akbar, mille peale kurdid väljakult pagesid.

Sonja Prousek sõnas, et tema kohviku väliterrass hävitati eelmisel nädalal sarnase intsidendi käigus ja vanemad külastajad lahkusid pisarais. Naise sõnul on kohalikud protestidest tüdinenud: «Mil iganes protestid toimuvad, on meie asutus külastajatest tühi. Inimesed on hirmul.»

Politseiesindaja Christoph Poelzli sõnul on meeleavalduste keelamine aga keeruline. Üks õigustus oleks vägivalla ennetamine, kuid tema sõnul oli eelmise nädala meeleavalduse vastu esitatud ainult üks ametlik kaebus.

Sel nädalal plaanib kurdide organisatsioon seni suurimat meeleavaldust. Austria kurdide organisatsioon Feykom on rääkinud 80 000 kohaliku kurdiga, sõnades, et neil ei ole mingeid kavatsusi meeleavaldust ära jätta, hoolimata politsei ja poodnike kartustest vägivalla puhkemisest.

Feykomi juht Richard Berger on süüdistanud vägivalla puhkemises türklasi. «Me elame Austrias ja avaldame rahulikult meelt Türgi valitsuse ja nende kurdide-vastase poliitika üle,» sõnas Berger.

«Erdoğani-meelsed türklased on meid juba mitu kuud provotseerinud, karjudes meile tapmisähvardusi. Igat meeleavaldust häiritakse meelega, üritades meiega sõtta minna,» lisas mees.

Türklaste ja kurdide vahelistest kokkupõrgetest on olnud teateid ka teistes Austria linnades, muuseas Welsis, kus kaks kurdi ründasid Türgi kultuurikeskust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles