Mereväelane mõisteti tuumaallveelaeva sisemuse pildistamise eest vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaallveelaev USS Tennessee.
Tuumaallveelaev USS Tennessee. Foto: US NAVY/REUTERS/Scanpix

USAs mõisteti eile üheks aastaks vangi mereväelane, kes pildistas tuumaallveelaeva sisemust, vahendab The Guardian. 

Vermonti osariigist pärit Kristian Saucier mõisteti Bridgeporti kohtus süüdi. Kohtunik määras talle lisaks vanglakaristusele kuue kuu pikkuse koduaresti, samuti peab Saucier pärast vanglast vabanemist kolm aastat kandma elektroonilist jalavõru.

Saucier tunnistas, et ta tegi allveelaeval USS Alexandria kuus pilti. Intsident leidis aset aastal 2009, mil Saucier oli 22-aastane. Advokaatide sõnul teadis Saucier pildistamise hetkel, et tegu on salastatud informatsiooniga, aga soovis oma perele ja tulevastele lastele näidata, mida ta mereväes teenimise ajal tegi.

«See oli rumal viga väga noore mehe poolt. Tegu on õnnetu juhtumiga, sest Kristian Saucier on tegelikult tubli noormees,» lausus Saucieri advokaat Greg Rinckey pärast karistuse avalikustamist.

Prokuröride, Föderaalse Julgeolekubüroo (FBI) ja Mereväe Kriminaaluurimisteenistuse (NCIS) sõnul oli võimatu kindlaks teha, kas informatsioon jõudis ka valedesse kätesse, sest Saucier hävitas kõik tõendid pärast 2012. aastal toimunud ülekuulamist, mille viis läbi FBI.

Prokurörid taotlesid Saucierile viie aasta pikkust vangistust ja väitsid, et noormees kujutas endast ohtu rahvuslikule julgeolekule.

Juurdlus algas 2012. aastal, mil jäätmejaama töötaja leidis prügi seest Saucieri telefoni, kust ta leidis salastatud pildid. Töötaja näitas pilte oma sõbrale, kes oli endine mereväelane. Tema viis telefoni NCISi kätte, kes alustas uurimist.

Saucier palus kohtul end vaid tingimisi karistada ja võrdles oma juhtumit Hillary Clintoni omaga, kus demokraatide presidendikandidaat kasutas oma privaatset meilikontot salajase teabe saatmiseks, riskides niimoodi käitudes USA julgeolekuga. FBI otsustas Clintonile süüdistust mitte esitada.

Saucieri advokaatide sõnul olid veel kaks USS Alexandria meeskonnaliiget samades kohtades pilte teinud, aga neid kohtu alla ei saadetud. Teised patustanud meeskonnaliikmed said mereväe käest vaid distsiplinaarkaristused.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles