Peaministri sõnul soovib Türgi Egiptusega suhteid parandada (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Binali Yıldırım.
Türgi peaminister Binali Yıldırım. Foto: AFP/SCANPIX

Ankara tahab parandada islamistist presidendi Mohamed Morsi kukutamise järel jahenenud suhteid Egiptusega, ütles Türgi peaminister Binali Yıldırım laupäeval.

Moslemivennaskonna üks liidreid Morsi oli oma aastase valitsemisaja jooksul Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani lähedane liitlane.

Erdoğan on Morsi kukutamise 2013. aasta juuli algul korduvalt "riigipöördena" hukka mõistnud ja kasutanud meeleavaldustel mitu korda Moslemivennaskonna sümbolina tuntud nelja sõrme saluuti.

"Me leiame, et peame arendama majandus- ja kultuurisidemeid Egiptusega kui riigid, kes kasutavad Vahemere kaht kallast," ütles Yildirim Istanbulis pressibriifingul ajakirjanikele.

Peaminister manitses samas ettevaatlikkusele, öeldes, et kõrgetasemelised suhted ei parane üleöö. "Me peame kuskilt alustama." 

Juunis ütles Yildirim, et ei taha näha Türgi suhetes Egiptuse ja Süüriaga "alatist vaenu".

Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisi üks tähtsamaid toetajaid Saudi Araabia loodab Kairo ja Ankara leppimisele.

Türgi ei saanud Egiptuselt 15. juuli nurjunud riigipöörde järel toetusavaldust. Egiptuse presidendiamet vaikis ning välisministeerium tegi avalduse, lubades Türgis viibivatele egiptlastele konsulaarabi.

Ankara näib soovivat naasta kunagise välispoliitilise liini juurde, mida iseloomustas lausung "null probleemi naabritega". Juunis jõudis Türgi kokkuleppele suhete normaliseerimises ka Venemaaga pärast kahe riigi suhete pingestumist mullu novembris. Laupäeval kiitis Türgi parlament heaks suhete normaliseerimise Iisraeliga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles