Saksamaa võtab kasutusele uue tsiviilkaitsestrateegia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa lipp parlamendihoone ees.
Saksa lipp parlamendihoone ees. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Saksamaa võtab tarvitusele oma esimese tsiviilkaitsestrateegia pärast külma sõja lõppu, kutsudes rahvast üles varuma endale piisavalt toitu ja vett mitmeks päevaks, teatas Saksamaa ajakirjandus pühapäeval.

Kava seab prioriteediks vägede tsiviiltoetuse, suurendades samal ajal ehitiste vastupidavust ja tervishoiusüsteemi suutlikkust. Ajalehe Frankfurter Allgemeine andmeil kiidab valitsus plaani heaks kolmapäeval.

Siseministeeriumi pressiesindaja kinnitas, et valitsus plaanib kinnitada tsiviilkaitsestrateegia, kuid keeldus dokumenti täpsustamast või leheteadet kommenteerimast.

Strateegias märgitakse, et tavakaitset vajav rünnak Saksamaa territooriumile on ebatõenäoline, kuid lisatakse, et riik peab olema piisavalt ette valmistatud eksistentsi ohustavaks arenguks tulevikus, kirjutas Frankfurter Allgemeine.

«Elanikkonda julgustatakse varuma toiduaineid kümneks päevaks,» märgib leht ning lisab, et kõrvale tuleks panna ka viieks päevaks vett ehk umbes kaks liitrit inimese kohta päevas.

Euroopa kõige rahvarohkem riik on aastakümneid olnud kaitseküsimustes äärmiselt ettevaatlik, kuid sel aastal visandatud sõjaline teekaart näeb Saksamaale NATO ja Euroopa Liidu raamistikus ette suuremat kaitserolli välismaal.

Juulis aset leidnud terrorirünnakute laine on samuti käivitanud ägeda vaidluse sisejulgeoleku üle.

Kaitseministeerium kavatseb valmistada relvajõude ette reageerimiseks suurtele terrorirünnakutele, samas kui siseminister Thomas de Maiziere kuulutas eelmisel nädala välja uued karmid terrorivastased meetmed, sealhulgas vastuoluline ettepanek võtta džihadistidelt Saksamaa kodakondsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles