Timbuktu kultuuriväärtusi hävitanud džihadist tahab süü omaks võtta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algab Haagis rahvusvahelises kriminaalkohtus kohus Ahmad al-Mahdi üle, keda süüdistatakse  2012. aastal Malis Timbuktu mausoleumide ja mošeede hävitamises.

Haagi kriminaalkohtus ei ole varem käsitletud sõjakuritegusid, mis on seotud maailmapärandi hävitamisega, edastab Yle.

Kohtu teatel andis enne džihadistidega liitumist õpetajaametit pidanud al-Mahdi käsu hävitada Timbuktus üheksa mausoleumi ja vähemalt ühe mošee.

Al-Mahdi advokaatide teatel tahab mees süü omaks võtta, kuid kui see teoks saab, siis on see ajalooline, sest seni ei ole Haagi kriminaalkohtus mitte ükski sõjakuritegudest süüdistatav seda kohe kohtu alguses teinud.

«Ta tahab olla aus eelkõige iseenda vastu ja tunnistada, mida ta on toime pannud. Tal on kordasaadetu pärast kahju,» teatas kohtu alla antu advokaat Mohamed Aouini.

Aafrika lääneosas Malis asuv Timbuktu rajati 11. – 12. sajandil, kuid tähtsaimad ehitised pärinevad 15. ja 16. sajandist. Timbuktu on alates 1988. aastast UNESCO maailmapärandi nimekirjas.

2012. aastal vallutasid Timbuktu islamistidest džihadistid, kelle arvates on selle linna iidsed sufimoslemite rajatud ehitised islamiga vastuolus.

Timbuktus sai äärmusislamistidest võitlejate tõttu kannatada vähemalt 16 hauamonumenti ning 4000 väärtuslikku kirjutist kas kadus, varastati või põletati enne kui Prantsuse sõjavägi 2013. aastal Malis sõjalise operatsiooni käigus džihadistide kätte langenud alad tagasi vallutas.

Ajaloolaste teatel suur osa Timbuktu iidsetest käsikirjades jäi alles, kuna kohalikud suutsid need džihadistide tegevusest hoolimata kas peita või linnast välja viia.

Timbuktu kahjustatud ja hävitatud ehitisi on viimasel paaril aastal UNESCO rahalise abiga rekonstrueeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles