Aborditurism: Suurbritannia teenindab iirlannasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultrahelipilt lootest
Ultrahelipilt lootest Foto: SCANPIX

Iirlasest naine kirjeldas sotsiaalmeedias oma teekonda Suurbritanniasse, et aborti teha, vahendab CNN.

Iirlasest naine, kes käis nädalavahetusel Suurbritannias aborti tegemas, kandis kogu kogemust sotsiaalmeediakanalis Twitter üle. «Kaks naist, üks protseduur, 48 tunni kaugusel kodust,» sai Twitteris naise ja temaga kaasas olnud sõbranna kogemuse kirjelduseks.

Abordi tegemine on Iirimaal keelatud, välja arvatud teatud eriolukordadel. CNN kirjutab, et tänu sellele on aastatel 1980-2015 Iirimaalt Suurbritanniasse läinud aborti tegema rohkem kui 165 000 naist.

Enamus Twitterisse postitatust oli suunatud Iiri peaminister Enda Kennyle ja «Kaks naist reisivad» konto kogus kiiresti palju tähelepanu. Täiendusi tehti nii kliinikumi ooteruumist enne protseduuri kui ka peale aborti. «Sõbranna on elus ja terve. Protseduur viidi läbi kiiresti ja kliinikumi töötajad olid toetavad,» kirjutas aborti teinud naise kaaslane.

Kõige enam kõneainet pakkunud postitus lisati Twitterisse eile hommikul. «Me ei ole esimesed ega viimased veritsevad naised, keda ootab ees pikk reis koju,» seisis selles, juures pilt veriste voodilinadega.

Iirimaa karmid abordiseadused sattusid kriitikatule alla 2012. aastal, kui 31-aastasel Savita Halappanavaril keelati raseduse katkestamine, misjärel ta suri. Hilisemast lahangust selgus, et mõned päevad enne surma tehtud abort oleks ta elu päästnud.

Halappanavari surma järgselt muudeti abordiseadust ja 2013. aastast on raseduse katkestamine seaduslik, kui rasedus on ohuks naise elule. Paljud Iiri naised peavad aga ka seda väheseks ja nõuavad õigust abordi tegemise vajalikkuse üle ise otsustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles