Soini: Soomele on kasulik NATO-le ust avatuna hoida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini.
Timo Soini. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Soome välisminister Timo Soini ütles täna Soome diplomaatidega kohtudes, et Euroopa Liidu julgeolekuaspektide tähtsust ei maksa alahinnata, kuid tähtsad on ka Soome ja Rootsi vahelised erisuhted ja koostöö NATOga, edastas Soome rahvusringhääling Yle.

Kohtumise peateemadeks olid Euroopa Liit, Venemaa ja NATO.

Soini märkis, et on kõigi huvides, et Soome ja Rootsi osaleksid Läänemere piirkonda puudutavate küsimuste arutamisel. Soome ei taotle ministri sõnul NATO liikmesust, kuid see võimalus jääb alles.

«Olukord on endine. NATO liikmesuse ukse lahtihoidmine on Soome julgeolekule kasulik,» ütles Soini diplomaatidele.

Välisministri sõnul on Rootsi-Soome kaitsekoostöö loomulik, sest Stockholm on Helsingi lähim ja kõige loomulikum partner.

Soini meenutas kuulajatele, et Soomel on Eestiga erisuhe, lisades samas, et ka Venemaa on Soome jaoks oluline naaber. «Me ei saa ega taha pöörata Venemaale selga. Samal ajal tuleb olla aus: Venemaa on oma tegevusega Krimmis rikkunud Euroopa reegleid.» 

Tema sõnul on ELi sanktsioonipoliitika Venemaa suhtes vastu pidanud ning Ukraina konflikti lahendamisel ei ole Minski lepete alternatiivi.

Venemaaga tavapärasemate suhete juurde naasmine sõltub Moskva tegudest, ütles Soini.

Ajal, mil ebastabiilsus suureneb Euroopas ja selle lähinaabruses, jätkub ebastabiilsus, on Euroopa julgeoleku nurgakivi ka transatlantiline side, sõnas ta. Soomet kaitseb tema hinnangul ELi liikmesus.

«EL on ka julgeolekukogukond, mille tähtsust ei tohiks alahinnata. Soome lõikab sellest kasu,» ütles Soini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles