Türgi kutsus tagasi oma Austria suursaadiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu.
Türgi välisminister Mevlut Cavusoglu. Foto: ADEM ALTAN/AFP

Türgi kutsus tagasi oma Austria suursaadiku ja kavatseb üle vaadata riikidevahelised suhted, teatas esmaspäeval välisministeerium.

"Me kutsusime koju oma suursaadiku Viinis, et üle vaadata meie suhted Austriaga," ütles välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.

Saadik kutsuti koju päev pärast seda, kui meedia kirjutas, et Austria võimud andsid loa Türgis keelatud Kurdistani Tööpartei (PKK) meeleavalduse korraldamiseks Viinis. Çavuşoğlu sõnul toetab Austria niimoodi terrorismi.

"Kahjuks on kadunud need põhjused, mis meil olid Austriaga heade suhete ja koostöö aluseks," sõnas välisminister.

Austria ja Türgi vahel on käinud juba pikemat aega vihane sõnasõda.

Austria välisminister Sebastian Kurz lubas kuu alguses ilmunud leheusutluses, et kavatseb vastu seista kõikidele sammudele, mis edendavad kuidagi Türgi Euroopa Liiduga liitumist. Mitmed Austria kõrged poliitikud on teinud samalaadseid avaldusi.

Austria kantsler Christian Kern on öelnud, et Türgi on võtnud suuna diktatuuri poole ja seadnud kahtluse alla Ankaraga Euroopa Liidu ühinemiskõneluste jätkamise mõttekuse. Türgil ei ole Kerni sõnul realistlikke väljavaateid EL-i liikmeks saada, mistõttu tuleks võtta uus lähenemine ning püüelda EL-i ja Ankara tihedamate majandussidemete poole.

"Türgi liitumiskõnelused on puhas fantaasia," ütles Kern.

Austria kaitseminister Hans-Peter Doskozil on nimetanud Türgit diktatuuriks ja öelnud, et sellisel riigil pole kohta Euroopa Liidus.

"On tulnud aeg selgelt öelda, et Euroopa Liidu ja Türgi vahelisi läbirääkimisi tuleb edasi lükata või need täielikult lõpetada," ütles Doskozil.

Türgi välisminister on omakorda nimetanud Ankaraga Euroopa Liidu liitumiskõnelused lõpetada soovitanud Viini "radikaalse rassismi pealinnaks".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles