Mees, kes maksab Prantsusmaal burkiinitrahve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse ärimees Rachid Nekkaz.
Prantsuse ärimees Rachid Nekkaz. Foto: Reuters/ScanPix

Ärimees, kes maksab Prantsusmaal burkiinide kandmise eest karistatud naiste trahve lubab jätkata võitlust vabaduse eest, vahendab The Local.

Kuigi üle kümne Prantsuse rannikulinna on burkiinide kandmise keelanud, leidub üks mees, kes lubab mitte peatuda oma võitluses naiste vabaduse eest. Ärimees Rachid Nekkaz on loonud fondi, mis aitab burkiinide kandmise eest karistatud naistel trahve maksta ning on juba aidanud mitmel korral 38 eurost trahvi tasuda.

«Kõigil on õigus burkiinit kanda või mitte,» sõnas Nekkaz The Localile. «Kuniks see ei ole ohuks julgeolekule ega piira kellegi vabadust, ei tohiks burkiinide kandmine olla demokraatlikus ühiskonnas keelatud.»

Nekkaz nimetas burkiinikeeldu Prantsuse valitsusele sümptomaatiliseks nende püüdlustes islam sammhaaval põhiseadusest kõrvaldada.

Prantsuse peaminister Manuel Valls on burkiinikeeldu toetanud, nimetades moslemi ujumisriietust Prantsuse väärtustega mitteühtivaks. Nekkaz on aga püüdnud võtta ühendust keeluga seotud poliitikutega, et selgitada, kuidas seadus naiste õigusi piirab.

Mujal maailmas on burkiinikeeld sattunud karmi kriitika osaliseks ja muutunud üldiseks naljanumbriks. Itaalia ja Saksamaa on juba teatanud, et ei kavatse ujumisriietust keelustada.

Kuigi Nekkaz ise on burkiinide ja hidžabi vastu, väites, et selliselt riietuvatel inimestel on väga keeruline Euroopa ühiskonda integreeruda, kõneleb ta inimese positsioonilt, kes võitleb vabaduse eest nii Euroopas kui araabiamaades.

«Ma ei ürita oma tegevusega kaitsta mitte islamit vaid vabadust. Ma võitlen surmani, et tagada neile naistele võimalus ennast vabalt väljendada ja kanda, mida nad soovivad,» teatas Nekkaz.

2013. aastal kaitses Nekkaz Sudaani naise õigusi, keda karistati selle eest, et ta ei soostunud hidžabi kandma. Samal aastal lõi ta ühe miljoni euro suuruse «vabaduse kaitsmise fondi», mis maksis hidžabi kandnud naiste trahve, kui need Prantsusmaal ja Belgias keelustati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles