Biden: Baltimaadel pole põhjust kahelda USA pühendumuses NATO-le (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden koos Eesti, Läti ja Leedu presidentidega.
USA asepresident Joe Biden koos Eesti, Läti ja Leedu presidentidega. Foto: Robertas Dačkus/Leedu Presidendi Kantselei

Baltimaadel pole mingit põhjust kahelda USA pühendumuses NATO-le, ütles Ühendriikide asepresident Joe Biden täna Riias.

«Ameerika Ühendriikide mõlemas parteis on jätkuvalt ülekaalukas toetus meie NATO-pühendumuse säilitamisele,» kinnitas Biden enne istungit Eesti, Leedu ja Läti presidentidega.

Asepresidendi avaldus on vastus juulis New York Timesis avaldatud USA vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi usutlusele, milles kandidaat seadis kahtluse alla NATO kollektiivkaitse klausli artikkel 5 kehtivuse. Trumpi sõnul otsustab ta liitlaste kaitsmise sõltuvalt sellest, kuidas nad on täitnud oma kohustusi Ühendriikide ees.

Demokraat Biden kinnitas, et Trumpi märkusi NATO Venemaa võimalikule agressioonile reageerimise tingimuslikkusest ei maksa võtta tõsiselt.

«Me oleme täielikult, sajaprotsendiliselt oma NATO kohustustele pühendunud,» lausus asepresident.

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul on sümboolne, et kohtumine toimub 23. augustil, paljudelt riikidelt – Eesti, Läti, Leedu nende seas – iseseisvuse röövinud natsi-Saksamaa ja NSV Liidu salalepete sõlmimise 77 aastapäeval.

«Me teame diktatuuri hinda ja teame vabaduse hinda, teame demokraatia ja sõpradega sõlmitud liitlassuhte väärtust,» rõhutas ta.

President Ilvese sõnul seisavad EL ja USA silmitsi ühiste ohtudega, mille seas on rahvusvaheline terrorism, jätkuv agressiivsus ja ebastabiilsus Euroopa Liidu ja NATO läbinaabruses.

«Nende ohtudega saame hakkama ainult üheskoos, üksteist toetades ning seeläbi meie partnerlust ja liitlassuhet igapäevaselt tugevdades,» sõnas Eesti riigipea.

Piirkondliku julgeoleku puhul pidas ta oluliseks NATO liitlasüksuste roteeruvat kohalolekut alliansi idatiiva riikides ja tunnustas Ameerika Ühendriike, kes on paigutanud oma üksused Baltimaadesse.

Kõrvuti NATO Varssavi tippkohtumise otsustega kinnitab see alliansi otsustavust olla nähtav ja usutav kõigi liitlaste julgeoleku tagamisel, ütles president Ilves, lisades, et Eesti omalt poolt jätkab panustamist julgeoleku tagamisse vastutustundelise liitlasena.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles