Guardian paljastas veelgi enam Assange’i veidrusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Kaks Guardiani ajakirjanikku avaldasid järjekordses Wikileaksi asutaja Julian Assange’i elu käsitlevas raamatus mehe veelgi kentsakamaid omadusi.

Nüüd selgub, et Assange maskeeris end luurajate kartuses vanaks daamiks, kuna ta arvas, et USA Luure Keskagentuur CIA jälitab teda. 

Londonis esitletud raamat kannab nime «Wikileaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy» («Wikileaks: Julian Assange’i salatsemisvastase sõja sees»).

39-aastane austraallane näib nüüdsest veelgi kummalisema tegelasena, kui äsja avaldatud New York Timesi e-raamatus.

Raamat ilmus Guardiani ajakirjanike David Leigh’ ja Luke Hardingi sulest, kes vahendasid Wikileaksi materjalide jagamist kolme suure väljaande Guardiani, Der Spiegeli ja New York Timesi (NYT) kaudu.

«See raamat toob teid ilustamata tõele palju lähemale kui te tõenäoliselt pääseksite,» tutvustas Leigh värsket teost.

Raamat paljastab, kuidas salajane kokkulepe ühes Belgia hotellis kolme väljaandega sõlmiti. Enne Wikileaksi salajaste sõjadokumentide lekitamist oli Assange autorite teatel niivõrd närvis ja paranoiline, et riietus Ellingham Halli sõitmiseks vanaks naiseks. Just sealt saatis ta teele salajased andmed.

Paraku ei meenutanud 190 cm pikkune parukat kandev Assange kuigi palju eakat daami ning vaatepilt oli pigem koomiline.

«Te ei suuda seda endale ette kujutada, kui koomiline see oli,» tunnistas Wikileaksis töötanud James Ball hiljem.

Lisaks kirjeldab raamat ka Assange’i lapsepõlve. Kasuisa töö tõttu olevat ta õppinud enam kui 37 erinevas koolis. Oma pärisisa õppis austraallane tundma alles 27-aastaselt. Autorid nimetavad Assange’i kergelt autislikuks

Ühtlasi kirjeldavad ajakirjanikud oma läbielamisi ning kuidas Assange neid omamoodi reetis, kui materjali teistele väljaannetele jagama hakkas. Samuti üritas Wikileaksi asutaja Guardiani kohtusse kaevata, kuna Guardian toetas New York Timesi ka pärast seda, kui Assange väljaande peale vihastanud oli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles