Eksperdid: Islamiriigi propagandaväljaande lugu soomlannast džihadistist tundub olevat autentne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi propagandaväljaande Dabiq 15. number
Islamiriigi propagandaväljaande Dabiq 15. number Foto: Youtube

Äärmusrühmituse Islamiriik propagandaväljaande Dabiq 15. numbris avaldati kirjutis, milles  väidetavalt soomlanna paljastab oma radikaliseerumise ja selle rühmitusega liitumise.

Iltalehti. fi teatel seisab kirjutises, et naine lahutas oma abielu ja astus islami usku, olles kohtunud oma teise mehega, kes Soomes terrorismikahtluse tõttu kinni võeti ja mõneks ajaks trellide taha saadeti.

Pärast mehe vabanemist kolis pere Soomest Süüriass Islamiriigi poolt vallutatud alale. Neli kuud pärast sinna jõudmist suri naise poeg märtrisurma ning naise sõnul oli see austusväärsem surm kui «uskmatute riigis» üleskasvamine.

Soome meedia teatas sellisest Islamiriigi propagandakirjutisest esmakordselt juuli lõpul.

Ei ole täpseid andmeid, kes on Dabiq´is avaldatud loo taga, kas ta on ikka soomlanna ning milline on tema kodakondsus.

Helsingi ülikooli terrorismiuurija Leena Malkki tutvus selle looga ja tema arvates on tegemist autentse kirjutisega, kuna nüansid viitavad päris olemasolevale naissoost isikule.

Malkki sõnul kirjledab naine detailselt oma lapsepõlve ja varasemat elu Soomes ning ta tunneb Soome ühiskonda. Samuti paljastub loost, et naine oli kristlane.

«Samas tuleb meeles pidada, et see lugu  avaldati propagandaväljaandes, mis levitab äärmusislamismi ja mis on kristluse vastane. Just sel põhjusel võidi avaldada väidetava soomlanna lugu,» selgitas uurija.

Malkki arvates ei pruukinud naine lahkuda Soomest vabatahtlikult, vaid see oli tema ainus väljapääs raskest olukorrast, kuna ta abikaasa oli terrorismis süüdi mõistetud.

«Sellises olukorras on keeruline Soomes edasi elada, sest islamistiks olemine paistab välja,» lisas terrorismiekspert.

Malkki sõnul tuleb vaadata Dabiqis avaldatud loo konteksti. Tema arvates ei olnud naine ja ta pere Soomest lahkudes radikaliseerunud, see toimus hiljem, kui nende elu muutus.

Ekspert on veendunud, et teksti taga võib olla soomalnna, kuid tema teksti on kohendatud väga palju Islamiriigi väljaande jaoks sobivaks.

Samuti peab seda kirjutist autentseks soomalsest džihadismiuurija Atte Kaleva, kelle arvates on see idealiseeritud näide, kuidas kristlasest sai äärmusislamist.

«Selle naise mehe terrorimiskahtlustus on natuke liiga ideaalne, kuid samas näidatakse selle abil, kuidas erinevates riikides võidakse moslemeid kohelda,» selgitas Kaleva.

Kaleva arvates on Dabiq`is avaldatud kirjutis hea näide Islamiriigi propagandamasina võimsusest.

Soome kaitsepolitsei esindaja Tuomas Portaankorva sõnul on Soomest läinud  Iraaki ja Süüriasse Islamiriigi poolt vallutatud aladele naisi ning seega võib olla nimetatud kirjutise taga Soomest pärit naine.

Portaankorva lisas, et samas ei tohi unustada propagandaaspekti, sest Islamiriik kasutab varikirjutajaid, kes on teatud riikide oludega kursis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles