Video: Tšehhit tabas libaislamistide terrorirünnak

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Tšehhis külvas paanikat immigrantide vastane rühmitis, mis lavastas Praha kesklinnas terrorirünnaku, milles osalejad riietusid kui islamivõitlejad ning karjusid «Allahu akbar!».

Rühmitise nimega «Me ei taha islamit Tšehhi Vabariigis» oli kooskõlastanud oma protestiaktsiooni linnavalitsuse ametnikega ning ka politseiga. Aktsioon tekitas aga massipaanika, kus 80 inimest – neist suur osa linna juudikvartalist – pagesid oma elu eest ja otsisid varju.

Hüüde «Allahu akbar!» peale tõmbas üks restoraniomanik välja oma pumppüssi. Teised aga, kes triki läbi nägid, karjusid «islamofoob!». Rühmitise juht Martin Konvicka süüdistas just islamiusulisi selles, et aktsioon läks üle käte.

«Kuni paar moslemit hakkasid agressiivselt karjuma ja osalejate suunas tõuklema, läks kõik väga rahulikult,» kirjutas korraldaja oma Facebooki lehel. Lõuna-Böömimaa Ülikoolis õppiv Konvicka kinnitas, et oli saanud nõusoleku Praha linnavalitsusest.

«Politsei kontrollis meie õhupüsse ja luges isegi üle, palju on meie rühmas habemega mehi, et me ei kalduks kooskõlastatud plaanist kõrvale,» rääkis tšehh. Linnavalitsus väitis omalt poolt, et nad poleks protestiga leppinud – teadnuks nad, mis see endast täpselt kujutab.

Rühmitis sõitis Humvee maasturis raekoja platsile, lehvitades samal automaadi välimusega õhurelvade ning must-valgete terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) lippudega. Samuti oli neil kaasas kaamel ja kits. 

Paremäärmuslus Tšehhis on tõusuteel ja selle sihtmärgiks on aina sagedamini moslemid. Eelmisel aastal kutsus üks rahvasaadik Facebookis rahvast üles jalutama mošeede lähedal sigasid, et see «kaitseks islami eest». Eriti tõusid pinged pärast seda, kui sel kuul võeti vahi alla 25-aastane ISISega liituda üritanud mees – esimene Tšehhimaalt. 

Vaata paanikat tekitanud protestiaktsiooni allpoolasuvast videost. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles