Soomlased leidsid seose narkolepsia ja seagripivaktsiini vahel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin Pandemrix
Gripivaktsiin Pandemrix Foto: SCANPIX

Täna avaldatud Soome tervishoiuameti ( THL) narkolepsia töörühma vaheraporti kohaselt on seagripivaktsiin mõjutanud kümnete Soome laste haigestumist narkolepsiasse.

THLi teatel on vaktsiini ja haiguse vahel väga selge seos ning ükski teine asjaolu haiguse tekkimist ei põhjenda, vahendab hs.fi.

THLi teatel on vaktsiin koosmõjus mingi muu teguriga tekitanud narkolepsiat ning see selgitab, miks on Soomes, Rootsis ja Islandil viimasel ajal esinenud suuri narkolepsiapuhanguid, kuigi vaktsiini jagati üle maailma.

Teisalt Soome ostetud vaktsiinidel polnud THLi teatel midagi viga. Suurem osa soomlastest sai seagripi vastu GlaxoSmithKlineni valmistatud Pandemrix-vaktsiini.

Raporti hinnangul on vaktsiin üheksakordistanud 4-19-aastaste laste ja noorte riski haigestuda narkolepsiasse. Tavaliselt esineb aastas vaid paar narkolepsia juhtumit.

Aastatel 2009-2010 haigestus üle Soome narkolepsiasse 60 last ja noort. Neist 52 olid eelnevalt saanud seagripivastast vaktsiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles