Soome kaitsejõud loobuvad neljast saarest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome veeteede ameti foto Suomenlinna merekindlusest Helsingi lõunaküljel..
Soome veeteede ameti foto Suomenlinna merekindlusest Helsingi lõunaküljel.. Foto: www.fma.fi.

Helsingis saab peagi ilmselt igaüks külastada nelja pisemat saart, mis seni olid riigi relvajõudude käes ning kuuluvad ajaloolisse Suomenlinna kindlustustesüsteemi.

 

Vallisaari, Kuninkaansaari, Kuivasaari ja Rysäkari antakse peaaegu täielikult tsiviilkasutusse, sest kaitsejõud vajavad tulevikus oma tegevuseks neist vaid väikest osa, vahendas Helsingin Sanomat.

Neist kaks esimest on suuremad ja asuvad kesklinna lähedal kohe Suomenlinna kõrval. Kaitsevägi on juba asunud saartelt lahkuma. Samal ajal jäävad aga pealinna esisel asuvad suuremad kindlussaared Santahamina ja Isosaari endiselt täielikult sõjaväe kasutusse.

Tsiviilkasutusse loovutatavate saarte omanikuks on riigi kinnisvara haldav firma ja metsaamet ning nende edasise otstarbe määramiseks tehakse uuring, mis valmib järgmise aasta jooksul keskkonna-, haridus- ja kaitseministeeriumi koostöös. Peamiselt kavatsetakse saartel ilmselt arendada turismi ja luua puhkealasid, sest seal leidub ainulaadseid kultuuri- ja loodusväärtusi.

Vallisaarel on juhtunud minevikus kaks suurt õnnetust lõhkeainetega ning umbes saja hektari suurune ala tuleb enne üleandmist puhastada plahvatusohtlikust materjalist. Kuivasaaril asuvad aga ka hiiglaslikud 12-tollised rannakaitsesuurtükid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles