Colombia valitsus ja FARC sõlmisid lõpliku rahuleppe

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia president Juan Manuel Santos (vasakul) ja FARC-i liider Timoleon Jimenez (paremal) surumas kätt relvarahu allkirjastamise tseremoonial.
Colombia president Juan Manuel Santos (vasakul) ja FARC-i liider Timoleon Jimenez (paremal) surumas kätt relvarahu allkirjastamise tseremoonial. Foto: AP/Scanpix

Colombia valitsus ja riigi suurim sissirühmitus teatasid kolmapäeva õhtul ajaloolise rahuleppe sõlmimisest, mis teeb lõpu pool sajandit kestnud kodusõjale.

"Colombia valitsus ja FARC teatavad, et oleme jõudnud lõplikule, täielikule ja otsustavale kokkuleppele ...konflikti lõpetamises ja stabiilse ja püsiva rahu rajamises Colombias," teatasid valitsus ja vasaksisside rühmitus Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) ühisavalduses.

Colombia president Juan Manuel Santos ülistas varem kolmapäeval "ajaloolisi" uudiseid.

"Saagu riik, millest te unistate ja mida te joonistustel kujutate, tegelikkuseks," ütles Santos lasterühmale, kes osalevad valitsuse rahastatud kunstivõistlusel "Joonistage rahus elavat Colombiat".

"Õnneks oleme viimaks jõudnud turvalisse sadamasse," ütles FARC-i liider Timoleón Jiménez.

Valitsus kohustub leppega, mille teksti ei ole veel avaldatud, ellu viima jõulise maareformi, ümber korraldama uimastitevastase strateegia ning laiendama riigi kohalolekut traditsiooniliselt tähelepanuta jäetud aladel.

Bogotá ja FARC allkirjastasid juunis lõpliku relvarahu ja FARC-i desarmeerimise kokkuleppe.

Tegemist oli võtmetähtsusega sammudega lõpliku rahuleppe suunas, mille sõlmimisest teatati kolmapäeval.

Rahuleppe allkirjastamise järel alustab FARC oma võitlejate äraviimist džunglites ja mägedes asuvatest redupaikadest ÜRO rajatud desarmeerimislaagritesse.

Colombia valitsus ja FARC alustasid kodusõja lõpetamiseks kõnelusi 2012. aasta novembris Kuuba pealinnas Havannas.

Valitsus on lubanud korraldada rahuleppele rahva heakskiidu saamiseks referendumi. Santose eelkäija, ekspresident Álvaro Uribe juhib "Ei"-leeri, väites, et tema järeltulija on FARC-ile liiga suuri järeleandmisi teinud.

Paljud kolumblased nimetavad FARC-i liikmeid "narkoterroristideks" rühmituse seotuse tõttu Colombia kokaiinikaubandusega.

Üks kokkuleppe enim kritiseeritud osi on kuriteod üles tunnistanud sisside pääsemine vanglakaristusest. Selle asemel lubatakse neil kanda maksimaalselt kaheksa aasta pikkust lühendatud karistust, aidates konflikti tõttu kannatanud kogukondi üles ehitada.

Konflikt algas 1964. aastal maapiirkondade elanike ülestõusuga maaõiguste kättevõitmiseks valitsuselt. Aastakümnete jooksul on konflikti sekkunud teised vasaksisside rühmitused, parempoolsed paramilitaarüksused ja narkojõugud.

Konfliktis on ühtekokku hukkunud umbkaudu 260 000 inimest, 45 000 jäänud kadunuks ja ligi seitse miljonit on pidanud oma kodudest lahkuma.

Juulis saabusid Colombiasse ÜRO esindajad vaatlema umbes 7000 FARC-i sissi demobiliseerimist.

Kolm varasemat rahuprotsessi FARC-iga on nurjunud.

FARC soostus läbirääkimisi alustama pärast sõjaväe edukat pealetungi aastatel 2006-2009, mida suunas toonane kaitseminister Santos.

Valitsuse vastu võitleb endiselt väiksem vasaksisside rühmitus Rahvuslik Vabastusarmee (ELN), mille jätkuvad inimröövid on nurjanud katsed rahukõnelusi alustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles