Sisside rünnakus Kabuli ülikoolile hukkus 16 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politsei ülikooli juures valves seismas
Afganistani politsei ülikooli juures valves seismas Foto: Sipa USA/ScanPix

Sisside rünnakus Kabuli Ameerika ülikoolile hukkus 16 inimest, teatas Briti rahvusringhääling BBC viitega Afganistani politseile.

Politsei teatel sai surma seitse tudengit, kolm politseinikku ja kolm turvatöötajat. Julgeolekujõud tapsid ka kaks ründajat.

Uudisteagentuuri AFP andmetel hukkus ühtekokku 16 inimest, nende seas kaks turvatöötajat. Vähemalt 50 inimest on saanud haavata, osa neist on kriitilises seisundis.

Sissivõitlejate rünnak algas õhtu saabudes, mil eraülikool on tavapäraselt tudengeid täis. Esialgu ei ole ükski rühmitus rünnaku eest vastutust võtnud.

Julgeolekujõud päästsid öösel korraldatud operatsiooni käigus sadu õppehoones lõksus olnud tudengeid, kellest paljud olid ennast sulgenud klassiruumidesse ja teinud auditooriumis leidunud mööblist barrikaade.

Päästeoperatsioonis osalesid ka NATO instruktorid, kinnitas USA ametnik. Pantvangidest hetkel andmeid ei ole, kuid tudengite sõnul on mitmed inimesed jäänud kadunuks.

Ülikool rajati 2006. aastal ning seal õpib umbes 1700 tudengit.

Paari nädala eest võeti relvaähvardusel pantvangi kaks ülikooli õppejõudu, üks ameeriklane ning üks austraallane.

Islamiliikumine Taliban on hõivanud ka suvise pealetungi käigus viimastel nädalatel mitu Helmandi provintsis asuva Lashkar Gah' naaberpiirkonda ja hakanud ähvardama linna ennast. Kohalike ametnike hinnangul on umbes 80 protsenti provintsist kas Talibani käes või rühmituse kätte langemise ohus.

Helmand on mässuliste jaoks strateegiliselt tähtis, sest provintsis kasvatatav oopiumimoon annab suure osa maailma heroiinitoodangust. Hinnanguliselt kolme miljardi dollari suuruse käibega oopiumitoodang aitab sissitegevust rahastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles