Seagripivaktsiini tõttu narkolepsiasse haigestunud laste pered nõuavad kompensatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magav laps.
Magav laps. Foto: Caro / Scanpix

Soomes 2009. ja 2010. aastal seagripivaktsiini tõttu narkolepsiasse haigestunud laste pered nõuavad riigilt kompensatsiooni.

Vaktsiini koosmõjul muude teguritega tekkinud haigus on täielikult segi paisanud mitmete perede elud ja laste tuleviku, vahendab hs.fi. Lisaks ootamatule unevajadusele kannatavad lapsed ka füüsiliste vaevuste all ning mitmel juhul on täheldatud käitumise muutumist agressiivseks või vastupidi apaatseks. Mitmes peres pole lisaks narkolepsiat põdevaid lapsi enam kooli viidud ning samuti on pidanud paljud neist loobuma koolivälistest harrastustest.

Kokku haigestus perioodil 2009-2010 narkolepsiasse ootamatult 60 last ja noort, neist 52 olid eelnevalt saanud seagripivaktsiini. Tavaliselt haigestub narkolepsiasse aasta jooksul mõni üksik laps. Soome tervishoiuamet (THL) avaldas uurimisraportis, et haiguse ilmnemine on otseselt seotud Pandemrix-vaktsiiniga.

Seagripivaktsiini tõttu narkolepsiasse haigestunud lapsed ei hakka aga veel nii pea kompensatsioone saama, teatas korvamistaotlusi vastu võttev Soome ravimikahjustuste kindlustusamet (Lääkevahinkovakuutuspooli).

Ameti teatel pole võimalik riikliku töörühma avaldatud esialgsete tulemuste põhjal kahjusid korvata. Esialgu oodatakse ära lõplikud uurimistulemused ning need avaldatakse alles augustis.

Pandremix-vaktsiiniga seoses on tehtud kindlustusametile juba 15 teadaannet.

Õiguskantslerile esitati eelmise aasta lõpus üle 20 seagripivaktsiini puudutava juhtumi, milles väidetakse, et patsiente ei informeeritud piisavalt.

Riigi peaarst Risto Pelkonen arvab aga, et haigestunud laste peredele peaks makstama kompensatsioone ka siis, kui haiguse tekkimise seost vaktsiiniga ei kinnitata.

Narkolepsia on kesknärvisüsteemi haigus, mis tekitab inimesel kontrollimatut lühiajalist unevajadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles