Saksamaa viib oma hävitajad Türgi İncirliki baasist ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Pärast seda, kui Türgi ei lubanud Saksa Bundestagi saadikuid İncirliki õhujõudude baasi, valmistuvad Saksa õhujõud tooma sealt ära kuut Tornado hävitajat, edastas täna ajakiri Spiegel.

«Me tahaksime jätkata Türgi missiooni, kuid peale İncirliki baasi on ka teisi võimalusi,» ütles Saksa relvajõudude esindaja nädalaväljaandele.

Ajakirjaga vestelnu ütles, et bundesveer kaalub hävitajate Jordaaniasse või Küprosele üleviimist. Ühes hävitajatega on Türgi baasis 250 Saksa sõjaväelast ja üks tankurlennuk.

Spiegel märgib, et hävitajate ümberpaigutamise tõttu lükatakse äärmusrühmituse Islamiriik vastased operatsioonid vähemalt kaks kuud edasi.

Saksa Sotsiaaldemokraatliku Partei saadikud nõudsid Saksa hävitajate İncirlikist lõplikku äraviimist.

«Kui meie saadikuid baasi ei lasta, on mandaadi pikendamine välistatud,» ütles erakonna esimees Rainer Arnold.

Saksa relvajõudude mandaat Türgi õhujõubaasi kasutamiseks lõppeb 2016. aasta detsembris, kuid ilma Saksa Sotsiaaldemokraatliku Partei häälteta ei õnnestu seda pikendada.

Varem teatati, et Türgi ei lubanud baasi Saksa kaitseministeeriumi riigisekretäri Ralf Brauksiepet ja Liidupäeva saadikuid. Vaatlejad tõlgendavad seda kui Ankara reageeringut Liidupäeva otsusele tunnistada Esimese maailmasõja aegne Osmani riigi armeenlaste tapmine genotsiidiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles