Austria süüdistab Türgit süstemaatilises luuramises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erdogani toetajad.
Erdogani toetajad. Foto: Reuters/ScanPix

Austria poliitik süüdistas Türgi võime Austrias elavate Erdoğani-vastaste türklaste järel luuramises, vahendab The Local.

Süüdistused on tehtud samadel alustel, mis on viimaste päevade jooksul läbi käinud ka Saksamaalt ja Hollandist – Euroopas kahtlustatakse olevat tuhandeid Türgi spioone.

Austria Rohelise Partei turvaosakonna kõneisik Peter Pilz teatas eile, et Austrias elavaid Türgi valitsuse vastaseid inimesi, luuratakse süstemaatiliselt.

Pilzi väitel koguvad opositsiooni toetajate kohta informatsiooni Türgi võimupartei AKP-ga seotud organisatsioonid. Roheliste partei poliitiku sõnul toimub luuramine kõigi türgi, kurdi või alaviidi taustaga inimeste järgi, kes on Erdoğani vastased.

Austrias koguvad poliitiku andmetel informatsiooni Euroopa Liidu Türgi Demokraadid, finantsasutus MÜSIAD ja usuline organisatsioon ATIP, kes jagavad teavet Türgi luureagentuur MIT-iga. MIT-ile esitatud andmetest koostatakse arreteerimisnimekirjasid.

Lisaks mainis Pilz, et MIT palus ka Austria siseministeeriumilt nimekirja kõigi Fethullah Güleni toetajate kohta. Pole teada, et siseministeerium oleks päringule vastanud.

Saksa Roheliste turvaülem Hans-Christian Ströbel sõnas Die Weltile, et tema hinnangul on MIT-il Saksamaal ligi 6000 spiooni. Luureekspert Erich Schmidt-Eenboomi sõnul tähendaks see seda, et MIT-il on Saksamaal rohkem agente, kui Stasil oli külma sõja aegses Lääne-Saksamaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles