Saksa meedia: Merkel tegi visiidi tulevikku (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Eesti peaminister Taavi Rõivas Tallinnas
Saksa kantsler Angela Merkel ja Eesti peaminister Taavi Rõivas Tallinnas Foto: RAIGO PAJULA/AFP

Saksa meedia kirjutab äsja Eesti-visiidi lõpetanud liidukantsler Angela Merkeli reisi kohta, et Saksamaa huvi Eesti vastu tulevikus ainult kasvab.

Saksa rahvusringhääling ZDF keskendus külaskäigust kirjutades eelkõige Eesti e-lahendustele, kujutades riiki kui tulevikupioneeri. «Merkel alustab oma Kesk- ja Ida-Euroopa reisi interneti-imemaal. Eesti on oma e-valituse, e-klassitoaga ja e-maksudeklaratsiooniga juba digitaalne pioneer Euroopas,» teatas ZDF täna.

Kiitusega ringhääling tagasi ei hoia, kasutades artikli sees näiteks selliseid vahepealkirju: «Start-up'ide meka», «Eesti vastus Brexitile», «Eesti kui eeskuju».

Ringhäälingu eriliseks lemmikuks osutus Eesti e-residentsus, milles nähti üht võimalikku lahendust probleemidele, mida Brexit endaga tõenäoliselt kaasa toob. Ka tõi ZDF välja, et ettevõtet on Eestis lihtne alustada - start-up'i alustamiseks läheb tarvis vaid paari hiireklikki. «Digitaalne maailm kuulub elu juurde: internetile ligipääs on põhiõigus, üle kogu riigi levib tasuta wifi,» kirjeldas ZDF. «Pole vist vaja lisadagi, et Eesti valitsus töötab juba 16 aastat paberivabalt.»

ZDFi järgi arutasid Merkel ja Eesti peaminister Taavi Rõivas põhiliselt ELi tuleviku ja piirkonna julgeolekuga seotud küsimusi.

ZDFi e-residentsust puudutav saatelõik.

Saksamaa avalik-õiguslik välisringlevi Deutsche Welle tõi välja Saksamaa rolli Baltimaade turvalisuse tagamisel. Ka viitas Deutsche Welle ajakirjanik Eesti ja Saksamaa ühisele pikale ajaloole ja endise kantsleri Helmut Kohli rollile Eesti taasiseseisvumisel.

«Ustavalt Euroopa-meelne, eelarvedistsipliini jälgiv ja ärile orienteeritud Eesti on muutunud Merkeli valitsuse lojaalseks poliitiliseks ja majanduslikuks liitlaseks,» seisis artiklis. Autor lisas, et Eesti e-valitsuse ja küberturvalisuse teemad huvitasid sakslasi väga, sest algselt ühetunnisena plaanitud kohtumine venis rohkem kui kahe tunni pikkuseks.

Saksa pressiagentuur DPA kirjutas täna, et Merkel oli e-Eestis külas. «Liidukantsler vaimustus Eesti digitaliseerumisest ja ta tahab Balti riikidega lähemalt koostööd teha,» teatas DPA.

«Eesti on otsese Venemaa-naabrusega NATO riik, mis muretseb Ukraina kriisi tõttu oma julgeoleku pärast,» lisas agentuur.  

Suured Saksa väljaanded nagu Spiegel, Welt, Frankfurter Allgemeine ja Süddeutsche Zeitung visiidist pikemalt ei kirjutanud, vaid märkisid ära selle toimumise.

Merkeli Euroopa-reisi jätk

  • 25. august: Tšehhi, kohtumine Prahas peaminister Bohuslav Sobotkaga.
  • 26. august: Poola, hommikul kohtumine Varssavis peaminister Beata Szydłoga. Lõuna Visegradi neliku peaministritega - kohal on Ungari peaminister Viktor Orbán, Slovakkia peaminister Robert Fico ning uuesti Szydło ja Sobotka.  Järgneb tagasireis kodumaale, kus õhtusöök möödub Taani peaministri Lars Løkke Rasmusseni, Soome peaministri Juha Sipilä, Rootsi peaministri Stefan Löfven ja Hollandi valitsusjuhi Mark Rutte seltsis.
  • 27. august: Merkel kohtub Berliini lähistel valitsuse riiklikus külalismajas Mesebergi lossis Austria kantsleri Christian Kerni, Bulgaari peaministri Bojko Borisovi, Horvaatia valitsusjuhi Tim Oreskovici ning Slovakkia peaministri Miro Cerariga.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles