Aardekütid ei leidnud Poolas natside kullarongi ega tunnelit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Aardeküttide lootus leida üles Poola legendaarne natside kullarong purunes eile põrmuks, sest põhjalikest kaevetöödest hoolimata ei leitud rongi ega isegi mitte tunnelit.

Rongi on otsitud Wałbrzychist Poola edelaosas Alam-Sileesia vojevoodkonnas.

Kohalikud võimud said eelmisel sügisel teate, et kaks inimest leidsid natside rongi, mis läks väidetavalt kaduma 1945. aasta kevadel Punaarmee eest põgenedes. Kuulduste põhjal võib olla tegu niinimetatud kullarongiga, mis jäi kadunuks Wałbrzychi linna lähistel.

Kuulujutud kahest natside erirongist, mis kadusid 1945. aasta kevadel, on liikvel olnud aastaid. Jutud räägivad, et rongid on salajases maa-aluses tunnelis, kuhu väidetavalt peideti Kolmanda Reichi ajal kokku röövitud aarded.

Eelmisel nädalal asusid sakslane Andreas Richter ja poolakas Piotr Koper rongi arvatud asukohas Wałbrzychi raudtee lähedal kaevama. Möödunud aastal kinnitasid just need kaks meest, et radariuuringud näitasid rongi olemasolu.

Kaevajate pressiesindaja Andrzej Gaik oli eile siiski sunnitud tunnistama, et pole ei rongi ega tunnelit.

Ta lisas aga, et lootus sureb viimasena ja sestap jätkatakse septembris lähikonnas väiksemas ulatuses uuringuid sondidega.

Krakowi kaevandusakadeemia eksperdid uurisid kullarongi väidetavat asukohta novembris. Ekspertrühma juht tõdes, et selles kohas võib olla küll tunnel, kuid mingit rongi seal ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles