Norra armees ööbivad mehed ja naised koos (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naissõdurid Setermoeni armeebaasis.
Naissõdurid Setermoeni armeebaasis. Foto: AFP/SCANPIX

Norra tegi ajateenistuse naistele kohustuslikuks ja soolise võrdõiguslikkuse nimel magavad naissõdurid nüüdsest ka oma relvavendadega samas toas, vahendab AFP.

Norra armees ei ole võrdõiguslikkus veel täielik, aga ligi kolmandik 1997. aastal sündinud ajateenijatest, kes sel suvel teenisid, olid naised. Norra naiste jaoks on vabatahtlikult armeesse astumine olnud võimalik juba 40 aastat.

Setermoeni sõjaväebaasi ülem, kolonelleitnant Pal Berglundi sõnul annab naiste kaasamine talle suurema valikuvõimaluse. Berglundi sõnul tahab ta näha, et tema alluvad on kompetentsed ja tema jaoks on loomulik, et suur osa Norra naisi on võimelised riigi kaitsmisel kaasa lööma.

2013. aastal, mil peaministri kohuseid täitis praegune NATO peasekretär Jens Stoltenberg, kiitis parlament heaks seaduseelnõu, mis muutis ajateenistuse mõlema soo esindajate jaoks kohustuslikuks. Sellega sai Norrast esimene NATO liige, kus ajateenistus on kohustuslik ka naistele.

Norra armee vajab igal aastal veidi alla 10 000 ajateenija, valik tuleb langetada 60 000 sobiliku inimese seast. See tähendab, et teenistusse pääsevad vaid kõige kõrgema motiveeritusega noored. Ajateenistuse läbimist nähakse tööturul suure personaalse saavutusena ja see annab tihtipeale eelise teiste kandideerijate ees.

Norra Kaitseuuringute Keskuse teadur Nina Hellumi sõnul suurendab toa jagamine nais- ja meessõdurite vahel «tolerantsi, sallivust ja üksteisemõistmist».

2014. aastal korraldatud uuring näitas, et eluruumide jagamine paneb mõlemast soost sõdurid oma käitumist kontrollima ja tekitab lõpuks justkui vendade ja õdede vahelise suhte.

Hiljuti ajateenijate seas läbiviidud küsitluse kohaselt on suur enamus naissõduritest meestega tubade jagamise poolt. 18 protsenti väitis, et nende kohta oli tehtud ebasündsaid kommentaare või nendega oli käitutud ebameeldival moel.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles