Filipiinide politseiülem kutsus narkoparuneid tapma (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronald Dela Rosa
Ronald Dela Rosa Foto: Bullit Marquez/AP

Filipiinide politseiülem kutsus uimastitarbijaid üles tapma narkoärikaid ja põletama nende kodusid, et anda hoogu president Rodrigo Duterte vastuolulisele sõjale kuritegevuse vastu, mis on nõudnud 2000 inimese elu.

«Miks mitte neid külastada, kallata nende kodud üle bensiiniga ja süüdata need, et väljendada oma raevu,» ütles Ronald Dela Rosa täna televisioonis üle kantud kõnes.

«Nad naudivad teie raha, mis on hävitanud teie aju. Te teate, kes narkoparunid on. Kas soovite nad tappa? Tehke seda. Nende tapmine on lubatud, sest teie olete ohvrid.»

Dela Rosa pidas eile kõne mõnelesajale uimastitarvitajale, kes olid Filipiinide keskosas end üles andnud.

Küsimusele, kas Duterte Dela Rosa üleskutset toetab, vastas presidendi pressiesindaja Ernesto Abella, et see ei olnud politseijuhi eesmärk.

«Sellist üleskutset pole tehtud. See oli lihtsalt kirglik avaldus,» lausus Abella täna ajakirjanikele.

Mais valimised võitnud 71-aastane Duterte ütles ise 30. juunil Manilas rahvale kõneldes: «Kui te tunnete mõnd sõltlast, tapke ta ise, sest nende vanematel oleks seda liiga valus teha.»

Mõned päevad peale presidendiks valimist pakkus Duterte julgeolekuametnikele vaevatasu narkoärikate surnukehade eest.

Nii Dela Rosa kui Duterte on kinnitanud, et töötavad seaduse piires, abide sõnul on aga nende sõnad mõeldud eelkõige narkokaubitsejate hirmutamiseks.

Samas ütles Dela Rosa sel nädalal senatile, et narkosõjas on kinnitust leidnud 1946 inimese surm. Tema sõnul tapsid politseinikud neist 756 enesekaitseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles