Prantsuse ülemkohus tühistas burkiinikeelu (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Prantsusmaa kõrgeim halduskohus tühistas reedel vastuseks inimõigusorganisatsioonide hagile Prantsuse lõunaosa linna kehtestatud burkiinikeelu.

Riiginõukogu teatas ilmselt pretsedenti loovas otsuses, et kohalikud võimud võivad isikuvabadusi piirata vaid tõestatud riski korral avalikule korrale.

Kohtu hinnangul Prantsuse Riviera kuurordis Villeneuve-Loubet's sellist riski ei olnud.

Prantsuse islamiusu nõukogu (CFCM) ülistas kohtuotsust, nimetades seda terve mõistuse võiduks.

Viimastel kuudel on kümned Prantsuse linnad keelustanud mosleminaiste supelkostüümi burkiini kandmise, pidades seda ühildamatuks Prantsusmaa ilmaliku vabariigi põhimõtetega. Politsei on seejärel burkiinisid kandnud mosleminaisi muuhulgas Nice'is ja Cannes'is mitmel korral trahvinud.

Prantsuse riiginõukogule esitasid hagi Inimõiguste Liiga ja üks islamofoobia-vastane rühmitus.

Kuigi kohtuotsus puudutab konkreetselt Villeneuve-Loubet linna, loob siduv otsus juriidilise pretsedendi kõigi, umbes 30 Prantsuse linna suhtes, mis on kehtestanud sarnase keelu.

Kahe inimõigusorganisatsiooni advokaadid väitsid kohtule, et keelud lähevad vastuollu inimeste põhiõigustega ning et linnapeadel pole õigust määrata, mida naised rannas kanda võivad.

Villeneuve-Loubet teatas 13. augustil burkiinide keelustamisest supelrandades. Esimesena keelas kogu keha varjavad rannakostüümid ära Cannes.

Villeneuve-Loubet' linnapea ütles AFPle, et eeskätt mosleminaiste hulgas levinud riietusesemed keelatakse ära sanitaarkaalutlustel. Cannes'i linnapea astus samasuguse sammu, tuginedes Prantsusmaa avalikku elu reguleerivatele ilmalikkuse põhimõttele ja headele kommetele.

Inimõiguste Liiga advokaadi Patrice Spinosi sõnul loob otsus pretsedendi ning et teistel linnadel tuleb seda järgida. Naised, keda on burkiinide kandmise eest trahvitud, võivad reedese otsuse alusel oma karistused kohtusse kaevata.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International tervitas kohtuotsust.

«Eelarvamusi ja sallimatust õhutava diskrimineeriva keelu tühistamisega on tänane otsus tõmmanud selge joone,» ütles Amnesty Euroopa osakonna direktor John Dalhuisen.

«Prantsuse võimud peavad nüüd loobuma teesklusest, et need meetmed aitavad kaasa naiste õiguste kaitsele,» ütles ta.

CFCMi peasekretäri Abdallah Zekri sõnul aitab terve mõistuse võit eemaldada pinged olukorrast, mis on meie moslemitest kaasmaalaste, eriti naiste jaoks muutunud väga ärevaks.

Nice'i kohus jättis sel nädalal Villeneuve-Loubet' keelu jõusse.

President François Hollande ütles neljapäeval, et Prantsusmaa elu eeldab igaühelt reeglitest kinnipidamist ning provokatsioonidest ja stigmatiseerimisest hoidumist.

Peaminister Manuel Valls mõistis neljapäeval hukka moslemite igasuguse stigmatiseerimise, kuid tõdes, et burkiini on poliitiline märk usulisest kihutustööst.

«Me ei ole islamiga sõjas...Prantsuse vabariik tervitab moslemeid, me kaitseme neid diskrimineerimise eest,» lausus ta.

Maroko päritolu haridusminister Najat Vallaud-Belkacem ütles seevastu, et burkiinikeeldude levik ei ole tervitatav areng.

«Minu hinnangul puudub seos Daeshi terrorismi ning selle vahel, mida naine rannas kannab,» ütles haridusminister äärmusrühmituse Islamiriik (IS) teist nimekuju kasutades.

Valls väitis seepeale, et burkiinikeeld on vajalik avaliku korra tagamiseks.

Nice'i kohtu esmaspäevases otsuses seisis, et Villeneuve-Loubet' keeld oli Nice'i terrorirünnaku ning kahe katoliku preestri tapmise järel pühasõdalaste poolt avalike korratuste ärahoidmiseks vajalik.

Riiginõukogu teatas, et avaliku korra vastaste riskide puudumisel ei ole terrorirünnakutest, eriti 14. juuli Nice'i terrorirünnakust tingitud emotsioonid ja mured keelu õigustamiseks jurdiiliselt piisavad.

Niinimetatud burkiinikeeldudes ei ole burkiinisid otsesõnu kordagi mainitud, ehkki keelud on otseselt nende vastu suunatud.

Prantsusmaast sai 2010. aastal esimene Euroopa riik, mis keelustas islami näokatte kandmise avalikus ruumis.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles