Visegrádi nelik kutsus looma EL-i ühisarmeed (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Visegrádi neliku liidrid kutsusid tänasel kohtumisel Saksa kantsler Angela Merkeliga looma Euroopa Liidu ühisarmeed.

«Julgeolek peab muutuma prioriteediks, alustame ühise Euroopa armee loomisega,» sõnas Ungari peaminister Viktor Orbán kõnelustel Tšehhi, Saksamaa, Poola ja Slovakkia liidritega.

Viie riigi kohtumine Varssavis on üks mitmest kohtumistest erinevate EL-i liikmesriikide vahel, kus arutatakse EL-i tulevikku Brexiti referendumi järel.

Tšehhi sotsialistist peaminister Bohuslav Sobotka sõnas kohtumisel samuti, et kõnelema tuleb hakata ühise Euroopa armee loomisest.

Saksa kantsler Angela Merkel toetas samuti julgeoleku tugevdamise mõtet, kuid ärgitas ettevaatusele selles osas, kuidas selliseid kavatsusi ellu hakata viima.

«Julgeolek on fundamentaalne küsimus, me suudame julgeoleku ja kaitse vallas ühiselt rohkem,» ütles ta. «Brexit ei ole lihtsalt suvaline sündmus, see on EL-i ajaloo pöördepunkt, seega tuleb meil jõuda õige vastuseni väga ettevaatlikult,» sõnas Merkel.

Poola parempoolse võimupartei liider Jarosław Kaczyński kutsus pärast 23. juuni Briti referendumi tulemust, kus hääletati EL-ist lahkumise poolt, viima ühenduses läbi institutsionaalseid reforme, mis viiksid rahvusriikide konföderatsioonini, millel oleks ka võimas ühisarmee.

EL-i 27 liikmesriigi liidrid kogunevad 16. septembril Slovakkia pealinnas Bratislavas mitteametlikul kohtumisel, mis toimub ilma Suurbritannia osaluseta.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles