Türgi rünnakutes hukkus 40 Süüria tsiviilelanikku (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdurid Süürias.
Türgi sõdurid Süürias. Foto: AFP/SCANPIX

Süürias sai pühapäeval Türgi suurtüki- ja õhurünnakutes surma vähemalt 40 tsiviilisikut, teatasid vaatlejad viiendal päeval pärast Türgi vägede sissetungi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) ja kurdi võitlejate tagasitõrjumiseks.

«Pühapäeva hommikul sai Jeb el-Kussas Türgi suurtükitules ja õhurünnakutes surma vähemalt 20 ja viga 50 tsiviilisikut,» ütles vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus juht Rami Abdel Rahman.

Vaatluskeskuse andmetel sai rünnakutes surma ka neli kohalikku võitlejat.

Jarabulusest lõunas asuva Al-Amarneh' linna lähedal sai Türgi õhurünnakutes surma veel 20 ja vigastada 25 tsiviilelanikku, lisas keskus.

Vaatlejate sõnul sai neis piirkondades Türgi tules surma ka neli ja vigastada 15 kurdi võitlejat. Kohalike kurdiametnike teatel sai kahes külas surma 75 tsiviilisikut.

Türgi teatas omakorda 25 kurdi terroristi tapmisest Süürias. Rünnakutes Jarabuluse lina piirkonda tapeti Türgis baseeruva Kurdistani Töölispartei (PKK) ja Süüria Demokraatliku Liidupartei (PYD) 25 terroristist liiget ja purustati viis maja, mida nad kasutasid, seisis avalduses.

Türgi on arvanud PKK ja PYD terrorirühmituste hulka, USA aga peab küll PKK-d terroristlikuks, kuid teeb PYD rahvakaitseüksustega (YPG) Süürias koostööd.

Vaatluskeskuse teatel pommitasid türklased piirkonda IS-i endisest kantsist Jarabulusest lõunas. Linna enda vallutasid türklaste juhitavad väed juba kolmapäeval, sissetungi esimesel päeval.

Türgi-meelsed ülestõusnud on alates operatsiooni algusest vallutanud Süürias IS-ilt ja kurdidelt vähemalt üheksa linna ja küla. Türgi andis Süürias esimesed õhulöögid kurdide positsioonidele laupäeval.

Jeb el-Kussa küla jääb Jarabuluse linnast 14 kilomeetrit lõunasse ja on selle piirkonna võitlejate käes, keda toetavad kurdi väed.

Türgi esimene ohver kolmapäeval käivitatud operatsioonis "Eufrati kilp" tuli laupäeval. Jarabuluse lähedal sai raketirünnakus surma Türgi sõdur ja veel kolm sõjaväelast sai haavata. Türgi süüdistab Süüria kurdi võitlejaid, kes püüavad piiriala oma kontrolli alla saada.

Süüria kurdid süüdistasid laupäeval Ankarat püüdlustes "laiendada oma okupatsiooni" Süürias.

Ankara sõjaline sekkumine on lisanud Süüria keerukale mitmel rindel peetavale sõjale uue mõõtme. Konfliktis on alates 2011. aasta märtsis hukkunud üle 290 000 inimese ning miljonid on pidanud kodu maha jätma.

Sel suvel on sõjategevuse raskuspunkt olnud Aleppo provintsis ja selle samanimelises pealinnas, mis on jagatud ülestõusnute ja president Bashar al-Assadi vägede vahel.

Rahvusvaheline kogukond teeb jõupingutusi 48-tunniste humanitaarvaherahude kehtestamiseks Süürias, mis võimaldaks kohale toimetada hädavajalikku humanitaarabi.

USA välisminister John Kerry ütles reede õhtul pärast kaheksa tundi kestnud kõnelusi Vene välisministri Sergei Lavroviga, et Moskva ja Washington jõudnud kokkuleppele relvarahuni viivates sammudes.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles