Brüsseli plahvatus korraldati tõenäoliselt tõendite hävitamiseks (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Brüsseli kriminoloogiainstituudi juures toimus tugev plahvatus, mille põhjus võis olla laboris hoitavate tõendite hävitamine. Õnnetuses vigastatuid ei ole.

Kohaliku aja järgi kell 2.30 öösel sõitis auto läbi Brüsseli kriminoloogiainstituudi kolmekordse kaitsetõkke ning autos olnud isikud süütasid hoone, mille tagajärjel toimus tugev plahvatus.

Plahvatus tekitas hoonele märgatavat kaju. Hoone oli tühi ja keegi vigastada ei saanud.

Brüsseli prokuratuuri teatel vahistasid võimud instituudi vahetus läheduses viis kahtlustatavat. «Neid kuulatakse praegu üle, et välja selgitada, kas neil oli vahejuhtumis roll,» ütles Brüsseli prokuratuuri pressiesindaja Ine Van Wymersch.

Brüsseli prokuratuuri sõnul on varasemad teated pommist aga tõenäoliselt valed, lisades, et intsidendi näol oli pigem tegu süütamisega, vahendab New York Times.

«Ilmselt ei ole tegu terroriaktiga. See on kriminaalne juhtum,» sõnas prokuratuuri kõneisik Ine Van Wymersch. «Ma ei saa kinnitada pommi olemasolu.»

Uurijate hinnangul võib see olla katse hävitada hoones leiduvaid asitõendeid, kuna süüdati labor, kus hoiti DNA-tõendeid.

Plahvatus võis olla põhjustatud plahvatusohtliku materjali süttimisest.

«Tegu oli föderaalpolitsei labori tahtliku süütamisega,» lisas van Wymersch. «Tulekahju võib põhjustada ka plahvatusi, kuid hoonesse ei paigaldatud lõhkeainet.»

Prokurör lisas, et võimud ei välista seost relvarühmitustega, kuid see ei ole tema sõnul esimene võimalik stsenaarium. «Me arvame, et pigem oli tegu organiseeritud kuritegevuse tahtliku süütamisega. Meil pole mingeid tõendeid selle kohta, et tegu oleks terroriaktiga.»

Ringhäälingujaama RTBF teatel sisenes kompleksi territooriumile sõiduk kahe inimesega, kes lisaks hoonele ka auto süütasid. Ründajatel oli hooneni jõudmiseks kaasas ka redel.

Varem sõnas tuletõrjeameti kõneisik Pierre Meys, et plahvatus oli tõenäoliselt taotluslik. «Plahvatus oli äärmiselt võimas. Hoone aknad paiskusid kaheteistkümne meetri kaugusele.»

Sündmuspaigale on kutsutud ligi 30 tuletõrjujat.

Pealtnägijate sõnul oli näha leeke ja paksu musta suitsu enne, kui tuletõrjeüksused sündmuspaika kustutama asusid.

Rünnaku eest ei ole keegi vastutust võtnud.

Pole teada, mis ründajatest sai. Prokuratuur on alustanud juurdlusega.

Politsei on sündmuspaiga isoleerinud.

Foto: Google Maps / Ekraanitõmmis

Instituut asub Brüsseli põhjaosa Neder-Over-Hembeeki äärelinnas. See kuulub Belgia föderaalse justiitssüsteemi koosseisu ja teostab kriminaalasjadega seotud teaduslikke analüüse ning uurib karistussüsteemi toimimist.

Kuigi Neder-Over-Heembeeki instituut teeb juurdluste korraldamisel koostööd politseiga, ei ole see linna ainuke omataoline.

Bilal Hadfi, kes end eelmise aasta novembris toimunud Pariisi rünnakute ajal Stade de France`is õhkis, elas Neder-Over-Heembeekis.

Belgias on kehtinud alates 32 inimelu nõudnud 22. märtsi Brüsseli terrorirünnakutest kõrgeim ohutase.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles