Iraan paigaldas tuumarajatiste kaitsmiseks raketisüsteemi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani tudengite meeleavaldus Fordo rajatise kaitseks 2014. aastal.
Iraani tudengite meeleavaldus Fordo rajatise kaitseks 2014. aastal. Foto: AFP/SCANPIX

Iraan paigutas riigi keskosas asuva Fordo tuumarajatise kaitsmiseks Venemaal valmistatud kaugmaa-raketisüsteemi, teatas eile riiklik telekanal.

«Tuumarajatiste kaitsmine on ülima tähtsusega ülesanne kõikides olukordades,» märkis õhujõudude kindral Farzad Esmaili meediakanalile Irib. «Täna on Iraani taevas üks kõige turvalisemaid regioonis,» lisas kindral.

Televisioonis avaldatud videol võib näha S-300 veokit Fordos rakette taeva poole suunamas.

Islamivabariigi kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei pidas mõni tund varem õhujõudude komandöridele kõne, milles rõhutas Iraani sõjalise jõu kaitseotstarbelisust.

«Jätkuv vastuseis seoses S-300 või Fordo rajatisega näitavad vaenlase õelust,» ütles Khamenei. «S-300 on kaitse-, mitte ründesüsteem, ent ameeriklased andsid endast parima, et Iraan seda endale ei saaks.» 

Qomi linna lähistel mäe sisse rajatud Fordo tuumarajatis peatas jaanuaris suurriikide ja Iraani vahelise tuumaleppe alusel uraani rikastamise.

Iraan ja USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ning Hiina sõlmisid 2015. aasta juulis ajaloolise tuumaleppe, mis jõustus 2016. aasta jaanuaris. Lääneriigid tühistasid vastutasuks Iraani tuumaprogrammi piiramise eest enamiku Teheranile kehtestatud sanktsioonidest.

Iraan peatas vastavalt leppele suurema osa oma hinnanguliselt 19 000 tsentrifuugist, jättes teadusuuringuteks alles neist 5000.

Venemaa kohustus 2007. aasta lepingu alusel tarnima Iraanile rohkem kui 800 miljoni dollari eest viis S-300 divisjoni.

Iraanile kehtestatud rahvusvaheliste sanktsioonidega seoses keelas toonane Vene president Dmitri Medvedev 2010. aastal Teheranile õhutõrje raketikomplekside tarnimise.

2015. aasta aprillis tühistas Vene president Vladimir Putin Teheranile S-300 tarnimise keelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles