Itaalia rannavalve ja Frontex päästsid Liibüa lähistel 6500 põgenikku (6)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia rannavalve päästis eile Liibüa-lähedastes vetes 40 päästeoperatsiooniga umbes 6500 Põhja-Aafrikast Itaaliasse seilata üritanud põgenikku.

Itaalia võimude teatel oli eile Vahemerel migrandikriisi üks kiiremaid tööpäevi, kuna ilusa ilma tõttu oli palju põgenikealuseid, millest osa olid eluohtlikud, edastab Yle.

Vahemere päästeoperatsioonides osalevad lisaks Itaalia rannavalve alustele ka Euroopa Liidu piirivalveagentuuri Frontex päästelaevad.

ÜRO ja Itaalia piirivalvevõimude andmetel on sel aastal saabunud Euroopasse 112 500 migranti, kellest enamik pärineb Sahara-tagustelt aladelt, saabudes Itaaliasse Liibüa kaudu.

Itaalia päästjate teatel tegutseb Põhja-Aafrikas kümneid põgenike pealt kasulõikajaid, kes toimetavad need inimesed suurte summade eest Euroopasse.

Tavaliselt on inimsmugeldajate pakutavad alused vanad, lasevad vett sisse ja seega on ohtlikud. Samas smugeldajad teavad, et kõige soodsam on minna merele selge ilma ja lõunatuulega, mis kannab paadid rahvusvahelistesse vetesse, kus seilab palju päästelaevu.

Kui tuul puhub mitu päeva järjest lõunast, siis on Vahemerel tavapärasest rohkem põgenikepaate ja seega on ka päästjatel tööd rohkem.

Tuul on smugeldajatele ja põgenikele olnud soodus alates möödunud pühapäevast ja selline ilm peaks jätkuma veel paar päeva. Itaalia rannavalve päästis 28. augustil Vahemerel üle 1000 inimese.

Itaalia rannavalve ja Frontexi päästelaevad on valmis ka tänaseks ja homseks, kuna ilusa ilma tõttu võib Vahemerel olla veel tuhandeid inimesi, kes kipakate paatide tõttu päästmist vajavad.

Inimõigusorganisatsoonide andmetel on sel aastal Vahemerel hukkunud rohkem kui 3000 kas Kreeka või Itaalia kaudu Euroopasse pürginut. Võrreldes 2015. aastaga on merel hukkunud põgenike arv kasvanud 50 protsendi võrra.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles