Video: Süüria lapse põletushaavu ravitakse arstimite puudumisel mudaga (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Homsi arstid
Süüria Homsi arstid Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) teatel kasutavad Süüria valitsusväed tsiviilelanike vastu põlevaineid, mis tekitavad raskeid vigastusi.

HRW andmetel on Homsi haiglates põletushaavade ravimiseks mõeldud ravimid otsa lõppenud ja selle tõttu tuleb ravimiseks kasutada muda, edastab The Independent.

Homsi meediakeskus avaldas video, millel on näha süüria last, kes väidetavalt sai põlevaine tõttu raskeid põletushaavu, mis meenutavad napalmivigastusi. Homsi arstidel ei ole enam vajalikke ravimeid ja selle tõttu kasutavad nad käepäraseid vahendeid, kaasa arvatud muda, millel on ka jahutav toime.

«Pärast õhurünnakute lõppemist lasid valitsusväed oletatavalt käiku napalmi, sellele viitavad vigastused,» teatab arst videol.

Homs on alates 2012. aastast Süüria mässuliste käes ja seda piiravad valitsusväed. Homsi elanikel on pidevalt puudus toidust ja ravimitest, kuid jätkuva sõjategevuse tõttu ei saa nad linnast põgeneda.

«12 õhurünnakus said paljud kannatada, kuid meil ei ole enam varsti ravimeid. Peame kasutama polüestrist sidemeid, mis ei lase õhku läbi ega aita vigastustel paraneda, kuid meil ei ole teist võimalust,» teatas arst.

Videol on näha, kuidas laps valudes viskleb, kui ta põlenud kehale määritakse muda.

Al Jazeera teatel hukkusid väidetavas napalmirünnakus kaks last, nelja-aastane poiss ja seitsmekuune tüdruk ning veel viis last said vigastada.

Rünnakus sai kergemaid ja raskemaid vigastusi ka 20 täiskasvanut.

113 riiki on allkirjastanud põlevainete nagu napalm kasutamise keelustamise lepingu, kuid Süüria ei ole sellega liitunud.

HRW edastas, et lisaks Süüria valitsusvägedele on Põhja-Süürias tsiviilelanike vastu kasutanud napalmi ja sarnaseid aineid ka Süüria liitlase Venemaa väeüksused.

HRW teatel on neil ajavahemikust 5. juuni kuni 10. august 2016 andmed 18 sellise juhtumi kohta.

«Süüria valitsusväed ja Venemaa peavad kohe lõpetama põlevainete kasutamise tsiviilelanike vastu, sest need tekitavad raskeid vigastusi ja kannatusi,» teatas HRW asejuht Steve Goose.

Napalm (lühend ingl naphthenic acid ja palmatic acid   ) on põlevaine (bensiini, petrooli) ja selle tihendamiseks kasutatavate orgaaniliste hapete soolade sültjas ja kleepuv segu (põlemistemperatuur 900–1100 kraadi). Esmakordselt  kasutati seda Teises maailmasõjas 1942. aastal, hiljem Korea ja Vietnami sõjas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles