Leht: ÜRO abiprogrammiga on Assadi lähikonnale makstud miljoneid (1)

Hanna-Hulda Reinkort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad
Süüria president Bashar al-Assad Foto: SANA/REUTERS/Scanpix

ÜRO abiprogrammi raames on Süüria presidendi Bashar al-Assadi lähikonnaga seotud ettevõtetele makstud kümneid miljoneid eurosid, kirjutas täna Briti päevaleht The Guardian.

USA ja Euroopa Liidu sanktsioonide nimistus olevate isikutega seotud firmadele, valitsusametitele ja heategevusorganisatsioonidele on ÜRO abiprogrammi kaudu makstud kümneid miljoneid eurosid, kirjutab leht.

Kõnealustest heategevusorganisatsioonidest ühe presidendi lähim kaaslane Rami Makhlouf ning teise riigipea naine Asma al-Assad.

ÜRO sõnul saab maailmaorganisatsioon koostööd teha vaid nende partneritega, mille president Assad on heaks kiitnud. Lisaks rõhutas ÜRO, et teeb kõik endast oleneva tagamaks, et raha kulutataks ettenähtud otstarbel.

«Kõige tähtsamaks on jõudmine võimalikult paljude ja haavatavas olukorras olevate tsiviilisikuteni,» lausus ÜRO pressiesindaja. «Meie valikuid Süürias piirab äärmiselt ebakindel keskkond, mille raames on äärmiselt suur väljakutse leida ettevõtteid ja partnereid, kes tegutsevad piiramisrõngas ja muidu raskesti ligipääsetavates piirkondades.»

Kriitikute hinnangul asetavad taolised sidemed ÜRO missiooni ohtu. Kriitikute arvates tekib olukord, milles abi liigub peamiselt valitsuse kontrolli all olevatele aladele ning seekaudu aidatakse kaasa Süüria valitsusele, mida peetakse vastutavaks sadade tuhandete süürlaste hukkumises.

ÜRO ametnikud tunnistavad, et Süüria abimissioon on seni ette võetutest kõige kallim, raskem ja keerulisem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles