Läti ja Leedu ministrid jahtisid piisoneid ning sattusid skandaali (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piisonid
Piisonid Foto: Reuters/ScanPix

Läti ja Leedu põllumajandusministrid on sattunud piisonijahi ja lõuna tõttu suure skandaali keskmesse, mis võib pingeid tekitada kahe riigi vahelistesse suhetesse. 

Leedu peaminister Algirdas Butkevičius teatas, et ootab ära tööeetika komisjoni otsuse küsimuses, kas koos Läti põllumajandusministri ja ettevõtjatega lõunal ja jahil viibinud Leedu põllumajandusminister Virginija Baltraitienė võis tekitada huvide konflikti.

Butkevičius sõnas, et palus Baltraitienėlt kaht asja - pöörduda jahiloo pärast tööeetika komisjoni ja korraldada pressikonverents, et hajutada avalikult igasugused kahtlused. «Kui korraldatakse mingi õhtueine või töölõuna ja neid korraldatakse mingis paikkonnas - see võib juhtuda, kui jutt on mingist missioonist, kus osalevad äritegelased, kohalikud võimud või teadlased ja arutatakse päevakorralisi küsimusi, mille eesmärgil visiit ka korraldati, - siis sellest tuleb teatada ette ja kanda töögraafikusse,» arutles peaminister.

Peaminister ei vastanud küsimusele, kas ta peab võimalikuks Baltraitienė ministriks edasi jätta ja lisas, et ministrit saatnud veterinaarameti direktori osas langetatakse otsus pärast tema aruande kättesaamist, kõige hiljem 7. septembril.

Eile kuiselt puhkuselt naasnud veterinaarameti juht Jonas Milius ütles pressikonverentsil, et ei kavatse tagasi astuda talle esitatud kuritarvituste ja dokumendivõltsimise kahtlustuse pärast, sest tema sõnutsi tähendaks see süü tunnistamist. «Kui te suudate mulle nimetada mõnd Euroopa toidu- ja veterinaarametit, mis töötaks Leedu toiduametist paremini, siis oleks tore. Igatahes edestab Leedu toiduamet Itaalia, Saksa ja Prantsuse ametit,» ütles Milius ajakirjanikele. «Astun tagasi üksnes juhul, kui mulle esitatud süüdistused leiavad kinnitust,» lisas ta

Leedu põllumajandusminister Baltraitienė vabandas avalikult oma Läti ametivenna Jānis Dūklavsi ees seoses Leedus aset leidnud lõuna ja jahi ümber toimunuga. Minister süüdistas skandaalis Leedu paranoilisi hirme. «Eelkõige tahaksin vabandada Läti põllumajandusministri Dūklavsi ees Leedus siginenud paranoilise hirmu, pokemonide püüdmise ja selle igasuguste tõlgenduste pärast, mis tekitavad minu ametivend Jānisele ebameeldivusi,» ütles Baltraitienė pressikonverentsil.

Leedu president Dalia Grybauskaitė sõnas, et lugu Leedu põllumajandusministri jahi ja õhtusöögiga ei saa õigustada ja ministri tõlgendused tekitavad diplomaatilisi pingeid Lätiga. «Salliv suhtumine kuritarvitustesse, onupojapoliitikasse ja isiklike huvide kaitsmisse ning asjaajamine nomenklatuurse jahi ajal, pidurdavad riigi arengut ja õõnestavad inimeste usaldust. Ministri jahi lugu ei saa õigustada. Seda tõlgendades tekitas minister diplomaatilise pinge naaberriigiga,» ütles Grybauskaitė eile.

Riigipea sõnutsi peaks Butkevičius võtma vastutuse valitsuse liikmete tegevuse eest enda kanda ja tagama valitsuse töö läbipaistvuse. «Peaminister vastutab ministrite ja valitsuse tegevuse eest otseselt, seepärast peab just tema võtma enda kanda vastutuse valitsuskabineti töö läbipaistvuse eest,» sõnas president.

Lisaks ministrile osalesid sel üritusel Euroopa piisoni kasvatuses ka Leedu veterinaarameti direktor Jonas Milius, tema Läti ametivend  Māris Balodis ja nende ametkondade teisigi esindajaid, samuti lihatöötlusettevõtte Biovela Group juht Virginijus Kantauskas ja Dojus Agro direktor Petras Dailidė.

Baltraitienė ja Läti ministri kajastused sellest üritusest on olnud vasturääkivad. Leedu minister selgitas, et ettevõtjad kutsus sellele üritusele Dūklavs, tema aga eitas seda. Praeguseni ei ole selge, kelle kulul õhtueine toimus, sest põllumajandusministeeriumisse arved jõudnud ei ole.

Dūklavs ütles ennist BNSile, et õhtueinele ja jahile kutsus ta Leedu põllumajandusminister Baltraitienė ja ta ei teadnud, et üritusele kutsutakse ka ettevõtjad. Viidates Leedu meediale, pidas ta võimalikuks, et õhtueine ja jahilkäigu maksis kinni Leedu põllumajandusministri abikaasa Regimantas Baltraitis. Samas väljendas ta valmidust uurida välja, kes kulud kandis.

Dūklavs ei arvanud, et tal tekkis huvide konflikt osaluse pärast õhtueinel ja jahil, kus viibis ka ettevõtte Biovela juht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles