Lõuna-Korea lohutusnaised kaebasid valitsuse kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Bok-Dong, lõunakorealasest endine Jaapani seksori
Kim Bok-Dong, lõunakorealasest endine Jaapani seksori Foto: JUNG YEON-JE/AFP

12 lõunakorealasest sõjaaegse seksiorjuse ohvrit kaebas valitsuse kohtusse seoses mullu Jaapaniga sõlmitud kokkuleppega, mille eesmärgiks on teha lõpp valusale ajaloolisele vaidlusele.

Nõndanimetatud lohutusnaised süüdistavad valitsust Tokyoga leppe allkirjastamises, hoolimata asjaolust, et Jaapan on keeldunud tunnistamast ametlikku õiguslikku vastutust orjuse eest.

Souli ringkonnakohtusse esitatud kaebuses nõuavad hagejad Lõuna-Korea valitsuselt igaühele 100 miljonit woni ehk 81 000 eurot hüvitist, teatas organisatsioon Sõjaaegse Seksiorjuse Õiglus- ja Mälestusfond.

Jaapani sõjaväebordellidesse sunnitud praegu 80. ja 90. eluaastates naiste olukord on äärmiselt emotsionaalne teema, mis on varjutanud Souli ja Tokyo suhteid aastakümneid.

Paljudele korealastele sümboliseerib see debatt Jaapani Korea poolsaare kuritarvitamist koloniaalvõimu ajal aastatel 1910-1945.

Mullu detsembris jõudsid pooled lõpliku ja pöördumatu leppeni, mille raames Tokyo vabandas ja eraldas 8,5 miljonit USA dollarit (7,6 miljonit eurot) fondi avamiseks üha kahanevale hulgale veel elus lohutusnaistele.

Lõuna-Korea välisministeerium teatas läinud nädalal, et osa rahast kasutatakse individuaalse rahalise abi osutamiseks, eraldades 100 miljonit woni igale veel elus olevale ohvrile ja 20 miljonit praeguseks surnud ohvrite peredele.

Kuid mõned naised tõrjusid ettepaneku tagasi seoses Jaapani valitsuse vastumeelsusega tunnistada oma õiguslikku vastutust.

12 hagejat esindavad pea kolmandikku veel elavast 40 korealannast ohvrist.

Peavooluajaloolaste hinnangul sunniti Jaapani sõjaväebordellides Teise maailmasõja ajal töötama kuni 200 000 naist, enami neist pärinesid Koreast, ent ka teistest Aasia osadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles